VUČIĆ REAGOVAO NA POTEZ PRIŠTINE: "Što su nas zvali u Vašington kada su pogazili Vašingtonski sporazum prvom prilikom"

Novosti online

12. 05. 2022. u 11:16

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je najnoviju vest koja je stigla, da je Priština podnela zahtev za članstvo u Savetu Evrope, komentarišući, da je posle desetogodišnjeg kršenja Briselskog sporazuma sada prekršen i Vašingtonski.

ВУЧИЋ РЕАГОВАО НА ПОТЕЗ ПРИШТИНЕ: Што су нас звали у Вашингтон када су погазили Вашингтонски споразум првом приликом

Aleksandar Vučić, Foto Tanjug

- Pre pet minuta Gervala je predala zvaničan zahtev za ulazak tzv. Kosova u Savet Evrope. Time su pokazali da su srušili, brutalno pogazili Vašingtonski sporazum. Posle desetogodišnjeg kršenja Briselskog sporazuma, sada krše i Vašingtonski. Na nama je da ne uđemo u mržnju. U skladu sa tim zakazao sam sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost za sutra u 11 sati. U narednim nedeljama daćemo sve od sebe da pokažemo da možemo da se borimo, damo sve za našu zemlju. Vama je jasno da ključne zapadne zemlje vode ovu igru. Pokušaćemo da im se na miran način suprotstavimo, nema povlačenja, nema predaje pred ucenama i ultimatumima - rekao je Vučić i zapitao "što su nas zvali u Vašington kada su pogazili Vašingtonski sporazum prvom prilikom".

Podsetimo, takozvana ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala Švarc podnela je inicijativu za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope.

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost zakazana je sutra za 11 časova.

"Nećemo priznati nezavisnost, a odgovorićemo"

- Nećemo priznati kosovsku nezavisnost, ali naš odgovor mora da bude pametan i mudar, da sačuvmo mir i stabilnost, da budemo čvrsti, snažni i uporni u zaštiti našeg interesa u želji da se kompromisom dođe do rešenja i poštuje potpisano - poručio je predsednik Vučić.

On je rekao da će to imati dodatni efekat na odnose u regionu i napraviti probleme i upitao kome je to bilo potrebno i ko je nagovorio kosovske Albance da sada podnose zahtev Savetu Evrope.

Vučić je to rekao odgovarajući na pitanje kako će se Srbija suprotstaviti u SE ako su mentori Prištine zemlje od kojih Srbija ekonomski zavisi, odnosno Nemačka.

Na pitanje da li su tačne tvrdnje Prištine da imaju dve trećine u SE Vučić je rekao da ne zna da li imaju većinu ili ne.

- Ako računam sve zemlje to je na 67, 68 do 70 posto ukoliko bi svi oni koji su priznavači tzv. nezavisnosti glasali za članstvo - rekao je Vučić.

On je naveo i da to nije sve i da Priština uskoro ulazi u program Partnerstvo za mir, jer su za to dobili podršku Amerikanaca, i objasnio da je to dodatni pritsak na pet zemalja koje nisu priznale nezavisnost, a posebno na onih četiri koje su članice NATO - Grčka, Rumunija, Slovačka, Španija, ne računajući Kipar.

- Postoji i veliki pritisak na Srbiju da to ona učini, jer kako će Srbija da ostane jedna jedina koja ne ide u korak sa budućnosću i svetom, koja ne razume savremen tokove, i trendove koji nedvosmisleno govore da moramo da priznamo Kosovsku nezavisnost - primetio je Vučić.

On je međutim ukazao da im to ne vredi previše ukoliko ne dobiju od Beograda i Srbije zeleno svetlo i istakao da su ovim svi oni koji su pričali o međunarodnom pravu još jednom pokazali da nikakve vrednosti nemaju i da nikada nikakve principe nisu poštovali, a da ih je međunarodno pravo interesovalo samo onoliko koliko su mogli da ga iskoriste za svoje potrebe.

Vučić je rekao i da ima kontrapitanje za sve one koji podržavaju ovaj akt Prištine, a to je zašto Beograd uopšte pozivaju na razgovore o bilo čemu ako imaju Briselski sporazum, koji su potpisali, a suština ZSO ih ne zanima.

- Što ste nas zvali u Vašington na razgovor kada ste prvom prilikom pogazali Vašingtonski sporazum. Što nas uopšte pozivate kada šta god potpišemo sa Albancima oni neće da poštuju ništa - upitao je Vučić i poručio:

- To radite da biste nas naterali da priznamo kosovsku nezavisnost, a nećemo. Zašto nas onda zovete, šta je smisao, hoćete kompromisna rešenja tobože a onda sve što potpišu suštinski ne važi ili da važi ono što im se sviđa, a ne ono što im se ne sviđa.

"Svi misle da imaju pravo da naređuju Srbiji"

Predsednik je rekao da je problem što svi misle da imaju pravo da kreiraju politiku Srbije i da u skladu sa dnevnim potrebama i interesima imaju pravo da naređuju kako će Srbija da se ponaša i da im za to nije potreban predsednik poput njega.

- Za to vam ne treba država, za to vam ne treba predsednik kakav sam ja, dajte da izaberete nekoga ko će samo da klima glavom, da bude poslušnik i koji neće da vodi računa o Srbiji. Nema problema, i na političkoj sceni i u širokom spektru društvenog života Srbije, ima mnogo klimoglavaca ima milion - rekao je Vučić.

On je tako odgovorio na pitanje o izjavi poslanika nemačkog Bundestaga i predsednika Odbora za Zapadni Balkan Josipa Juratovića da "'Vučić više ne može više da lavira" i da "jednu priču priča u Briselu, drugu u Moskvi, treću u Beogradu, četvrtu u nekom srpskom selu".

Naveo je da kada ode u Moskvu, na konferencijama pred Vladimirom Putinom, kaže da se Srbija nalazi na evropskom putu i da želi dobre odnose sa Rusijom, a da u Briselu kaže da Srbija želi da sačuva dobre odnose sa Rusijom, iako se nalazi na evropskom putu.

- Kad odem u SAD, a ne postoji čovek koji je na takav način odgovorio bilo kojem američkom predsedniku, kada je Tramp rekao nešto loše o Kini i pitao da li i ja imam takva iskustva, rekao sam da sa Kinezima imamo odlična iskustva i da su oni naši prijatelji - rekao je Vučić.

Dodao je i da, kada ode u Kinu, uvek i na svakom mestu kaže da se Srbija nalazi na evropskom putu.

- U kom to selu, gradu i na kojoj televiziji sam pričao drugačije - upitao je Vučić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)