VUČIĆ OTVORIO SAJAM AUTOMOBILA: Čekamo odluke još dva globalna proizvođača da otvore fabrike u Srbiji (VIDEO)

Novosti online

12. 05. 2022. u 10:06

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić otvorio je danas Sajam automobila "DDOR ECO BG CAR SHOW 07" na Beogradskom sajmu. Predsednik je saopštio da se još čeka odluka bar dva velika globalna svetska proizvođača automobila da li će otvoriti svoje fabrike u Srbiji.

ВУЧИЋ ОТВОРИО САЈАМ АУТОМОБИЛА: Чекамо одлуке још два глобална произвођача да отворе фабрике у Србији (ВИДЕО)

Foto: Tanjug

Obraćanje predsednika Vučića:

- Henri Ford rekao je da je najbolji automobil nov automobil. Ponosan sam na Beograd i Srbiju, jer se ovakva manifestacija prvi put nakon dvogodišnje pauze održava upravo kod nas. U Beogradu će automobile predstaviti 410 izlagača. Među modelima je i 25 čisto električnih, što jasno govori o smeru i tendenciji u auto-industriji. Svako značajno ime auto-industrije danas je u Beogradu. Reč je o najvažnijim brendovima - kazao je Vučić.

- U Srbiji niču fabrike vodećih imena iz auto-industrije. Od brisača do elektronike, sve se proizvodi u Srbiji. Verujem da ćemo ceo lanac u proizvodnji električnih automobila uspeti da napravimo ovde. Stelantis će u Kragujevcu proizvoditi najmoderniji električni gradski automobil. On će proširiti svoj portfolio u našoj zemlji. Radi se o tehnološki najnaprednijim električnim vozilima. Svaki sledeći sajam biće bogatiji za modele proizvedene u Srbiji. Verujem da ćemo uspeti da ubedimo još neke od globalnih igrača da prihvate naše gostoprimstvo i otvore svoje fabrike baš u našoj zemlji. Uskoro očekujemo odluke bar dva velika globalna proizvođača, to bi bila najveća promena u njenoj modernoj istoriji, ako bismo bar jednog od ta dva velika globalna igrača uspeli da dovedemo u Srbiju. Sve se zasniva na trudu i neizmernom broju pokušaja. Želim vam dobru posetu i mnogo uspeha - dodaje predsednik i navodi da će "Srbija i Beograd uvek ići u korak sa svetom".

- Uveren sam da je budućnost naše auto-industrije, koja je nosilac napretka svake zemlje - svetla - kazao je Vučić.

Vučić u obilasku Sajma

Predsednik je nakon obraćanja krenuo u obilazak Sajma, gde je razgovarao sa izlagačima.

Ceremoniji otvaranja prisustvovali su i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, ministarka privrede Anđelka Atanasković i predsednik Izvršnog odbora DDOR osiguranja Frančesko Maši.

Vučić o zahtevu tzv. Kosova za članstvo u Savetu Evrope

Predsednik je prokomentarisao najnoviju vest koja je stigla, da je Priština podnela zahtev za članstvo u Savetu Evrope.

- Pre pet minuta Gervala je predala zvaničan zahtev za ulazak tzv. Kosova u Savet Evrope. Time su pokazali da su srušili, brutalno pogazili Vašingtonski sporazum. Posle desetogodišnjeg kršenja Briselskog sporazuma, sada krše i Vašingtonski. U skladu sa tim zakazao sam sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost za sutra u 11 sati. U narednim nedeljama daćemo sve od sebe da pokažemo da možemo da se borimo, damo sve za našu zemlju. Mentori Prištine su mnogo jači. Vama je jasno da ključne zapadne zemlje vode ovu igru. Mi smo mala slobodarska zemlja koja čuva svoj suverenitet i pravo na svoje odlučivanje. Pokušaćemo da im se na miran način suprotstavimo, nema povlačenja, nema predaje pred ucenama i ultimatumima. Na nama je da ne uđemo u mržnju i psihozu sukoba, već da pružimo racionalan odgovor. Moramo biti dovoljno uporni u zaštiti onoga što je naše. Pitam što su nas zvali u Vašington kada su pogazili Vašingtonski sporazum prvom prilikom, oni hoće da priznamo kosovsku nezavisnost, mi to nećemo - kazao je Vučić.

- Ovo ima dodatni efekat na odnose u regionu, kome je to potrebno i ko je Prištinu nagovorio da podnese ovu inicijativu, naš odgovor mora da bude pametan i miran, da sačuvamo stabilnost - dodaje on.

- Tzv. Kosovo je dobilo podršku SAD za ulazak u Partnerstvo za mir, sve to njima ne vredi previše ukoliko ne dobiju od Srbije zeleno svetlo - kaže Vučić.

Foto: Tanjug

Na sajmu 210 automobilskih izlagača

Od 12. do 15. maja pod kupolom Hale 1 Beogradskog sajma predstaviće se 28 automobilskih marki, sa pedesetak premijera, od kojih je najveći broj električnih i hibridnih vozila.

Na sajmu će biti oko 210 automobilskih izlagača, zastupnika tridesetak brendova, među kojima premijerno i legendarni 102 godine star, danas kinesko-britanski MG, trenutno najbrže rastući automobilski brend u Velikoj Britaniji.

Prikazaće između 120 i 140 različitih modela.

Foto: Tanjug

Takođe, biće izloženo 48 novih modela, od kojih su 36 premijere, a 12 noviteti. Sa potpuno električnim ili punim hibridnim pogonom biće predstavljeno njih čak 36.

Potpuno električnih automobila među premijerama i novitetima je čak 25, što je za više od 50 odsto.

Organizatori sajma ističu da je ovo prva ovakva manifestacija u Evropi održana nakon pandemije.

Domaća publika imaće prilike da vidi električne i hibridne modele čija prodaja još uvek nije počela.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave