ZAKLETVA 31. MAJA, PA PRIJEM U SMEDEREVU? Predsednik će novi mandat preuzeti krajem sledećeg meseca

V. N.

09. 04. 2022. u 09:11

NOVIZABRANI predsednik Srbije Aleksandar Vučić novi mandat na čelu države formalno bi trebalo da preuzme 31. maja polaganjem zakletve u Narodnoj skupštini. Tog dana, naime, ističe tačno pet godina otkad je preuzeo dužnost šefa države. On je 2017. godine svečanu obavezu položio na Ustavu i Miroslavljevom jevanđelju.

ЗАКЛЕТВА 31. МАЈА, ПА ПРИЈЕМ У СМЕДЕРЕВУ? Председник ће нови мандат преузети крајем следећег месеца

Ako bude organizovana, inauguracija u vili Obrenovića / Foto N. Živanović

- Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti - glasi tekst zakletve.

Vučić je tada za predsednika izabran u prvom krugu izbora, sa osvojenih oko 56 odsto glasova, odnosno podrškom više od dva miliona birača. Svečanom polaganju zakletve prisustvovali su bivši predsednici Srbije, tadašnji predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, članovi Vlade Srbije, predstavnici diplomatskog kora, verskih zajednica i javnog i kulturnog života Srbije.

Upitan da li će ponovo biti održana i inauguracija, Vučić je za RTS rekao da je rano za te planove, ali je naveo da će, ukoliko bude organizovan, svečani događaj biti u Smederevu.

- Sve zavisi od situacije i od svega drugog. To jeste super prilika da se okupe svi, ali moramo da vidimo. Ako budem pravio inauguraciju, biće u Smederevu, u kući Miloša Obrenovića, ali o tom-potom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a