OD DRŽAVE 21,7 MILIONA: Određeno koliko novca sleduje svakom učesniku na parlamentarnim izborima za kampanju

S. S. R.

23. 03. 2022. u 05:45

PARLAMENTARNE liste koje su se prijavile za izbore 3. aprila imaju pravo da iz državnog budžeta dobiju po 21,7 miliona dinara za kampanju. Kada je u pitanju predsednička trka, svakom kandidatu sleduje po 46,1 milion dinara.

ОД ДРЖАВЕ 21,7 МИЛИОНА: Одређено колико новца следује сваком учеснику на парламентарним изборима за кампању

Foto Z. Jovanović

Ministarstvo finansija utvrdilo je ovu računicu i obavestilo stranke da mogu da polože jemstvo na poseban žiro račun, kao garanciju za korišćenje novca.

Izmenama Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, od ovog izbornog ciklusa uvedeno je pravilo da svi, i bez podnošenja depozita u visini iznosa koji im sleduje (novac, bankarske garancije, nekretnine), imaju pravo da koriste sredstva iz budžeta. Ali, od toga da li daju jemstvo ili ne, zavisi da li će im novac iz državne kase leći na račun pre ili posle izbora.

Onima koji polože depozit, novac će biti uplaćen pre dana za glasanje. A, onima koji to ne učine, tek posle proglašenja rezultata u slučaju da dobiju poverenje više od jedan odsto izašlih birača za većinske, odnosno 0,2 procenta za manjinske stranke. Ovo su pragovi koje "takmičari" moraju da preskoče kako ne bi morali da vraćaju novac državi.

Foto Z. Jovanović

U slučaju da koalicije i partije uzmu sredstva, a ne osvoje dovoljno glasova da ga zadrže i ne vrate novac u budžet Srbije (rok je 30 dana od proglašenja zvaničnih rezultata) država će se naplatiti iz jemstva.

Inače, iz državnog budžeta je za učesnike na parlamentarnim izborima izdvojeno oko 930 miliona dinara, a isto toliko i za predsedničke. Ovi iznosi se dele u odnosu 40 naprema 60 odsto. To znači da učesnicima u parlamentarnoj trci, manji deo sleduje pre dana za glasanje, a veći će deliti oni koji dobiju mandate.

Takođe, u predsedničkoj trci, najpre se deli 40 odsto, dok će ostatak dobiti kandidati koji uđu u drugi krug, ili samo jedan, ukoliko pobedu odnese u prvom krugu.

Na izborima za novi skupštinski saziv takmiči se 19 lista, dok je u trku za predsednika Srbije ušlo osam kandidata. Sve što potroše u kampanji moraju da prikažu u finansijskim izveštajima.

Foto Z. Jovanović

RAČUNICA I PREMA MANDATIMA

NOVAC od izborne kampanje koji ostane nepodeljen učesnicima na startu izborne trke, raspodeljuje se onima koji budu osvojili mandate. Takođe, u slučaju predsedničkih izbora, veći deo novca pripašće pobedniku ili učesnicima drugog kruga glasanja koji će biti organizovan ukoliko nijedan kandidat 3. aprila ne osvoji potrebnu većinu glasova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)