SEĆANJE NA MARTOVSKI POGROM: Premijerka Brnabić na komemorativnoj akademiji u Narodnom pozorištu

Tanjug

17. 03. 2022. u 12:07

PREDSEDNICA Vlade Republike Srbije Ana Brnabić govoriće danas na komemorativnoj akademiji u Narodnom pozorištu, povodom obeležavanja Dana sećanja na 17. mart 2004. godine.

СЕЋАЊЕ НА МАРТОВСКИ ПОГРОМ: Премијерка Брнабић на комеморативној академији у Народном позоришту

Foto: Tanjug

Akademija počinje u 20 sati, a obezbeđen je direktan prenos na Drugom programu Radio televizije Srbije.

Pogrom Srba na KiM 17. marta 2004. godine bio je zapravo drugi veliki pogrom koji su Albanci počinili, posle bombardovanja Srbije, odnosno SRJ 1999. godine.

Tokom juna 1999, pored prisustva međunarodnih snaga, izgnano je približno četvrt miliona Srba i drugih nealbanaca.

Kao povod za očigledno dugo pripremanu operaciju novog etničkog čišćenja Srba u južnoj pokrajini, poslužila je tragedija trojice albanskih dečaka koji su se udavili u reci Ibar.

U albanskim medijima na KiM lansirana je lažna vest da su srpska deca jurila trojicu albanskih dečaka koji su, zbog toga, bili prisiljeni da skoče u Ibar i udavili se.

Za samo nekoliko sati nastupila je opšta antisrpska histerija i pravi lov na sve srpsko, a sve to pred očima međunarodne zajednice i vojnicima KFOR-a.

Poginulo je 19 ljudi, a povređeno više od hiljadu ljudi, 4.012 Srba proterano je sa svojih vekovnih ognjišta, 935 srpskih kuća je uništeno, 35 crkava, manastira i konaka, od kojih neki srednjovekovni, su spaljeni i porušeni. Etnički je očišćeno šest gradova i devet sela.

Na KiM vratilo se svega dva odsto Srba koji su prognani od 1999. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

BEOGRAD I LOKAL GLASAJU 2. JUNA: Vlast izašla u susret zahtevima prozapadne opozicije, izbori će biti spojeni