SRBI ZAJEDNO SA JEVREJIMA NAJSKUPLJE PLATILI SLOBODU Milorad Dodik: Na današnji dan setimo se Holokausta

Srna

27. 01. 2022. u 10:02

SRPSKI član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni, povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, da je srpski narod, zajedno sa Jevrejima, najskuplje platio svoju slobodu i opstanak na evropskom kontinentu, boreći se uvek na strani patriota i pobednika koji su bili izloženi raznim strahotama i neviđenoj torturi fašista i okupatora.

СРБИ ЗАЈЕДНО СА ЈЕВРЕЈИМА НАЈСКУПЉЕ ПЛАТИЛИ СЛОБОДУ Милорад Додик: На данашњи дан сетимо се Холокауста

Foto: Petar Milošević

Dodik je istakao da se na današnji dan, ali i svaki dan sa velikim poštovanjem i pijetetom treba setiti jednog od najvećih zala u novijoj istoriji - Holokausta.

- Milioni nevinih ljudi, dece, žena, staraca izgubili su živote tokom Drugog svetskog rata, stradajući od zloglasne nacističke ruke. Takođe, posebno treba da se setimo onih koji su tada preživeli sve strahote i muke koncentracionih logora i nacističkog divljanja - istakao je Dodik.

On je naglasio da srpski narod treba da bude ponosan na svoju pobedničku prošlost i pretke, kao i na činjenicu da je uvek bio na pobedničkoj strani, koja je bila jedina prava i slobodarska.

- Treba da budemo ponosni što pripadamo srpskom narodu koji je, zajedno sa Jevrejima, najveći stradalnik u Drugom svetskom ratu. I Srbi i Jevreji su narodi hrabrosti, slobode, pravde i ponosa. Obaveza svih nas, kao i budućih generacija, jeste da nikada ne dozvolimo da se naši preci postide nas, svojih potomaka. Mi ne smemo da dozvolimo da budemo manje hrabri, manje odvažni, manje ponosni i odlučni od naših predaka. Mi moramo da budemo njihov ponos kao što smo i mi ponosni na herojsku prošlost naših predaka - poručio je Dodik.

Foto arhiva

On je istakao da je na današnji dan 1996. godine, dva meseca nakon što je potpisan Dejtonski mirovni sporazum, zatvoren i koncentracioni logor "Silos" u Tarčinu kod Sarajeva, u kojem je bilo zatočeno više od 600 srpskih civila.

- To je porazna činjenica da i danas ima onih koji slede ideje najcrnje i najmračnije istorije koja se dogodila u 20. veku. To treba da nam bude stalna opomena da je fašizam zlo koje nikada nikome ne sme da se ponovi - naveo je srpski član Predsedništva BiH.

Generalna skupština UN 2005. godine usvojila je rezoluciju o obeležavanju Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta 27. januara, kada su jedinice Sovjetske armije 1945. godine oslobodile najveći nacistički koncentracioni logor - Aušvic.

BONUS VIDEO: 

KRAJ NA VEŠALIMA: Najveće suđenje 20. veka ratnim zločincima održano je u Nirnbergu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)