NASTAVAK REPRESIJE NAD SRPSKIM NARODOM: Petković informisao francuskog ambasadora o situaciji na Kosovu i Metohiji

D.Zečević

18. 01. 2022. u 17:25

DIREKTOR Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorom Republike Francuske u Republici Srbiji Pjerom Košarom, koga je upoznao sa trenutnom političkom i bezbednosnom situacijom u našoj južnoj pokrajini.

НАСТАВАК РЕПРЕСИЈЕ НАД СРПСКИМ НАРОДОМ: Петковић информисао француског амбасадора о ситуацији на Косову и Метохији

Foto: Kancelarija za KiM

Petković je informisao francuskog ambasadora o poslednjim događanjima na Kosovu i Metohiji, u svetlu odluke privremenih institucija samouprave u Prištini da se u srpskim sredinama na KiM onemogući održavanje referenduma o promeni Ustava Republike Srbije. Direktor Petković je naglasio da se radi o nastavku kampanje nasilja i represije nad srpskim narodom, koja traje već mesecima, ali i o otvorenom nastojanju da se potpuno ponište i ukinu najelementarnija politička i građanska prava Srba na Kosovu i Metohiji.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju izrazio je očekivanja da će međunarodna zajednica biti čvršća i da će blagovremeno izvrši snažniji pritisak na Prištinu, kako se sve ne bi svelo samo na reakciju saopštenja i retoričkih poruka, što očigledno za prištinske političke strukture nije bilo obavezujuće. Petković je podsetio da je srpskom narodu, uz podršku OEBS-a, u prošlosti bilo omogućeno da glasa na izborima koje raspisuje Republika Srbija i da se odluke Prištine po pitanju održavanja referenduma mogu smatrati najflagrantnijim aktom političkog i pravnog nasilja.

Foto: Kancelarija za KiM

 

Dodatno nespokojstvo unose izjave prištinskih političara da će Srbima na Kosovu i Metohiji i u budućnosti biti zabranjeno da glasaju na izborima koje raspisuje Republika Srbija, posebno na izborima 3. aprila, što, prema njihovom planu, u krajnjem ishodištu treba da obeshrabri srpski narod u borbi za opstanak i njegova prava u našoj južnoj pokrajini. Takav prištinski scenario ukidanja prava glasa za izbore u aprilu sigurno se neće dogoditi, podvukao je direktor Petković.

Sve ovo vodi ka ugrožavanju mira i nastavku opasne destabilizacije regiona, ali i  poništavanju svih do sada uloženih napora da se dođe do uspostavljanja poverenja i  normalizacije odnosa u našoj južnoj pokrajini, izrazio je svoju bojazan direktor Petar Petković.

I pored svega ovoga, Beograd i dalje smatra da se sva otvorena pitanja mogu rešavati jedino mirnim putem i na tome će nastaviti da insistira, iako je neispunjavanje preuzetih obaveza iz briselkih dogovora od strane Prištine, još jedna velika prepreka i izazov u procesu normalizacije odnosa, naglasio  je Petković.

Na kraju, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković je izrazio uverenje da će posvećenost Francuske i Srbije regionalnoj stabilnosti i uspešan razvoj saradnje dve države, na osnovama tradicionalnog prijateljstva, biti nastavljen i u budućnosti.

BONUS VIDEO - BIJU RAFALI, PSUJU NAM MAJKU SRPSKU: Potresna ispovest starice iz Rudara

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

U ČEKAONICI EU SVE PLIĆI FONDOVI ZA NAŠ REGION: Novi projekat ugrožava napadna velikodušnost ka zemljama istočnog partnerstva