VLADI VRATITI KC VOJVODINE: Igor Mirović o odluci pokrajinske skupštine

J. S.

06. 12. 2021. u 21:58

PREDSEDNIK Pokrajinske vlade Igor Mirović saopštio je u ponedeljak da je Skupština AP Vojvodine na sednici održanoj 30. novembra usvojila nezakonitu i nestatutarnu odluku kojom je preuzela osnivačka prava nad Univerzitetskim kliničkim centrom Vojvodine, te da će on tražiti da se nadležnost nad tom ustanovom vrati pod okrilje Pokrajinske vlade.

ВЛАДИ ВРАТИТИ КЦ ВОЈВОДИНЕ: Игор Мировић о одлуци покрајинске скупштине

Foto: N. Karlić

Mirović smatra da je odlukom pokrajinskog parlamenta prekršen Zakon o zdravstvenoj zaštiti i Statut APV i time uneta konfuzija u organizaciju dela zdravstvenog sistema i to u najvažnijoj ustanovi - Kliničkom centru.

- Odluka je doneta sa neskrivenim ciljem da se izvrši pritisak na upravu UKCV da sakrije nezakonitosti uočene u radu Klinike za infektivne bolesti, koja je primala kovid pacijente i nakon otvaranja nove bolnice na Mišeluku, iako to nije smela prema zdravstvenim propisima i uputstvima - naveo je Mirović.

On je u saopštenju precizirao da je to imalo za posledicu da je jedan broj novoobolelih pacijenata bio u kontaktu sa lečenima mimo uputstava, a da to nisu znali, niti je znao deo zaposlenih, jer nije bila označena crvena zona i nisu primenjivana druga epidemiološka pravila.

Mirović je dodao da je posle opravdane i stručne reakcije uprave KCV prema odgovornima, nastupila politizovana reakcija Skupštine AP Vojvodine, odnosno pokrajinskih poslanika. On je najavio da će od Skupštine APV zatražiti povlačenje "nezakonite i nestatutarne odluke" jer je to, kako ističe, jedini način da ovlašćeni organ - Pokrajinska vlada odnosno Sekretarijat za zdravstvo - nastave da koordiniraju poslove zdravstvene zaštite u najreferentnijoj ustanovi u Vojvodini.

OBMANA I KAMPANjA

POSEBNO je zapanjujuće što je ovaj, strogo zdravstveno-stručni problem, iskorišćen za širenje neistina, obmanjivanje najvišeg državnog rukovodstva i političku kampanju većeg broja aktera u političkom životu - upozorio je Mirović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna