VUČIĆ SE OBRATIO IZ SOČIJA Putin mi je rekao: "Aleksandre, rešenje će biti dobro"

Novosti online

25. 11. 2021. u 15:40

ALEKSANDAR Vučić, predsednik Srbije, u poseti je Rusiji, gde se danas sastao sa predsednikom te zemlje Vladimirom Putinom.

ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО ИЗ СОЧИЈА Путин ми је рекао: Александре, решење ће бити добро

Foto: Printskrin TV Pink

- Razgovarali smo o mnogo tema i hoću da se zahvalim predsedniku Putinu. Razgovarali smo o svim važnim pitanjima, a on je dobro razumeo koliki je značaj cene, količine gasa i takozvane gipkosti. Danas ili do kraja februara nam treba oko 13 miliona kubnih metara gasa, a to su sve teška pitanja - istakao je Vučić.

Neverovatna cena gasa

- Postigli smo nešto što smo pokušali, a Putin je pokazao prijateljstvo prema Srbiji. U narednih šest meseci imaćemo cenu gasa od 270 dolara za 1.000 kubika gasa, kao i povećanje količine gasa i fleksibilnost za koju sam posebno molio - rekao je Vučić.

Bajatović je, kaže Vučić, skakao od sreće, a Putin je pred predsednikom Srbije zvao sve redom kako bi se rezultati postigli što pre.

- Putin mi je rekao: "Aleksandre, rešenje će biti dobro", a i posle šest meseci čini mi se da ćemo imati izuzetnu cenu i povećanje obima, ali i fleksibilnost - kaže Vučić. Dodaje da se na ovaj način štedi više od 300 miliona evra, što je, kaže, jedan nacionalni stadion, a dobili smo i sigurnost za snabdevanje.

Foto: Printskrin TV Pink

 

Ističe da Srbija neće imati problema sa gasom.

- Ovo je za nas kao spas, nećemo imati problema ni sa strujom ni sa gasom - rekao je Vučić i ponovio da je Vladimir Putin mnogo pomogao našoj zemlji.

Energetska bezbednost bila je jedna od tema i procena je da Evropi nedostaje 70 milijardi kubnih metara gasa, ali Srbija neće imati problema sa grejanjem i sveukupnim snabdevanjem.

Vučić je otkrio da je cenu gasa predložio on, a da ju je Putin prihvatio.

- Bio je više nego fer. Kapa dole i veliko hvala. Ja sam već rekao da, da sam na njegovom mestu, ne znam da li bih prihvatio ovakav predlog. Za gušu smo se hvatali od nervoze, a sada je sve drugačije - istakao je Vučić.

Situacija u regionu

- Razgovarali smo o situaciji na Kosovu i Metohiji, nepostojanju želje kod Albanaca za realnim dijalogom, ali i odnosima u regionu - kaže Vučić.

- Pažljivo i detaljno smo razgovarali o tome, ali i o našoj saradnji u izgradnji železnica, ali i Beovoz linija koje su od velikog značaja. Razgovarali smo o radiofarmaciji, o vojno-tehničkoj saradnji - rekao je predsednik Srbije i napomenuo da je zamolio Putina da se ubrza realizacija određenih dogovora, posebno dopremanje tzv. korneta (lansirne rampe) u Srbiju.

- Rekao sam da ne žalimo i ne kukamo kada naše komšije dobijaju naoružanje na poklon i kupuju najmodernije avione. To je njihov posao i čestitamo im, ali naš posao je da ne smemo da budemo slabi i džak za udaranje. Moramo da budemo veoma, veoma snažni - rekao je Vučić.

Očekuje se i veća razmena u kulturi, konkretno muzejima, a na današnjem sastanku reči je bilo i o sportu.

- Kada tri sata sa nekim razgovarate, ne postoji tema koju ne dotaknete - kaže Vučić.

Foto: Printskrin TV Pink

 

Putin stiže u Srbiju sledeće godine

Ističe da je razgovor bio odličan, s obzirom na to da je u Rusiji težak dan zbog tragedije u rudniku.

- U jednom takvom danu našao je vremena za Srbiju. Svaka mu čast na tome - rekao je Vučić.

Istakao je da je Putin potvrdio da će doći u Srbiju, a očekuje da će se to desiti između maja i septembra sledeće godine.

Vučić se još jednom zahvalio Putinu zbog odlične cene gasa.

- To je velika stvar za Srbiju, hvala mu na tome. Pokazao je da smo pravi prijatelji. Uvek možemo da računamo na prijatelje, ali moramo da se ponašamo odgovorno i ozbiljno - rekao je Vučić.

Odnosi Srbije i Rusije nikada bolji

Podsetimo, Vučić je danas istakao da su odnosi Srbije i Rusije na najvišem nivou u istoriji, prenela je ruska agencija TASS.

Predsednik Srbije je naglasio i da je saradnja dveju zemalja u vojno-tehničkoj sferi na najvišem nivou, i da se zvanični Beograd nada novim sporazumima.

- Da, naša vojno-tehnička saradnja je na najvišem nivou. Zahvalni smo vam na lepim poklonima koje smo dobili. Mislim da ćemo imati nove sporazume u raznim sferama - poručio je Vučić.

Foto: Tanjug/Kremlin Pool Photo via AP

 

Putinova poruka o ceni gasa za Srbiju

Moskva i Beograd naći će prihvatljivo rešenje za uslove novog ugovora za isporuku gasa, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku sa srpskim kolegom Aleksandrom Vučićem.

- Mislim da ćemo se dogovoriti, poverićemo privrednim subjektima da odgovarajući rad dovedu do kraja. Naći ćemo takvo rešenje, koje će biti prihvatljivo za naše srpske partnere - rekao je Putin.

Predsednik Rusije je dodao da se u decembru očekuje poseta srpske premijerke Ane Brnabić Rusiji.

BONUS VIDEO - SPREMNO DOČEKUJEMO BUDUĆNOST: Obraćanje predsednika Vučića na početku radova Novi Sad-Kelebija

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

NIS PODRŽAO ELEKTROTEHNIČKU ŠKOLU „NIKOLA TESLA“ U BEOGRADU: Moderni kabinet za fiziku za nove uspehe srednjoškolaca