KURTI PROGONI I SRPSKI KEKS: Priština opet preti uvođenjem taksa na robu iz centralne Srbije, ne mareći za sporazume

S. S. R.

20. 11. 2021. u 07:00

STRATEGIJU regiona da se ujedini oko životnih, ekonomskih pitanja u okviru inicijative "Otvoreni Balkan", Priština uporno ignoriše. Umesto toga, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti i njegovi saradnici opredelili su se za dalje spuštanje rampi, gazeći pritom sve postignute sporazume - od Briselskog, Vašingtonskog, pa do CEFTA.

КУРТИ ПРОГОНИ И СРПСКИ КЕКС: Приштина опет прети увођењем такса на робу из централне Србије, не марећи за споразуме

Protest Srba zbog uvođenja taksa od 100 odsto / Foto Tanjug

Samo dan pošto na pregovorima u Briselu nisu želeli ni da govore o Zajednici srpskih opština, zapretili su uvođenjem novih mera za robu koja dolazi iz centralne Srbije, odnosno na konditorske proizvode.

Ministarka industrije, preduzetništva i trgovine tzv. Kosova Rozeta Hajdari rekla je da "proizvodi koji se uvoze na teritoriju Kosova imaju enorman porast i štete domaćim proizvođačima", pa se zato razmatraju potezi kako bi što manje keksa i drugih slatkiša stizalo preko administrativnih prelaza. Time se direktno krše dogovori o slobodnom protoku robe postignuti u okviru CEFTA, gde i Priština ima "stolicu".

- Reč je o političkoj, a ne o ekonomskoj ili trgovinskoj meri - odgovorila je ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić. - Povodom ove najave iz Prištine obratićemo se institucijama u Briselu, kao i Sekretarijatu CEFTA, takođe i ambasadama Kvinte. CEFTA je najveći oblik trgovinske zajednice koji postoji i najava ovakvih odluka ne doprinosi ni razvoju trgovinskih odnosa, a ni političkom dijalogu na Zapadnom Balkanu, za šta se Srbija zalaže. Nadamo se da, ipak, neće doći do ove odluke.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković ponovio je da je Priština opet pokazala da je ne zanima normalizacija odnosa.

- Nakon odbijanja Prištine da učestvuje u konstruktivnom dijalogu u Briselu, dolazi do novih jednostranih poteza Kurtija, čiji saradnici najavljuju novu blokadu za srpske proizvode. Ovim krše sporazum CEFTA, potkopavaju Briselski sporazum i pokazuju da ih normalizacija odnosa ne zanima - napisao je Petković, i dodao da Priština postavljanjem barijera i blokada pokazuje svoje pravo lice.

Direktor Američke privredne komore na tzv. Kosovu Arijan Zeka, međutim, upozorio je u petak da "Kosovo treba da bude oprezno oko uvođenja taksa" i da ne sme da krši međunarodna pravila slobodne trgovine.

- Uprkos činjenici da Kosovo ima pravo da nametne takve mere, mora da se obezbedi potpuna primena zakona i pravila međunarodne trgovine pre nego što se takve odluke donesu, kako se ne bismo suočili sa bilo kakvim kontramerama ili sa bilo kakvom kaznom međunarodnih institucija za rešavanje sporova - izjavio je Zeka.

Inače, Priština je baš u ovo vreme 2018. godine podigla namete na srpsku robu u iznosu od 100 odsto. Uprkos pritisku iz stranih zemalja, ova mera trajala je godinu i po, kada ju je Kurti ukinuo. Nedavno su najavili i da će uvesti i "harač" na građevinski materijal koji dolazi iz centralne Srbije, ali se to još nije sprovelo u delo.

ČEKANjA NA DOZVOLE ZA ROBU

NA poslednjem skupu lidera regiona u Beogradu, u okviru inicijative "Otvoreni Balkan" ukazano je da proizvođači imaju veliki problem sa čekanjima na prelazima dok dobiju sve potrebne dozvole za robu, koja se tako čak i kvarila. Svaka nova prepreka, poput uvođenja prištinskih taksa, dodatni je udar i na građane i na privredu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri