PREMIJERKA BRNABIĆ UKAZALA NA VOJNU NEUTRALNOST NAŠE ZEMLJE: Srbija ne teži članstvu, želi saradnju sa NATO-om

Tanjug

15. 11. 2021. u 12:41

TRODNEVNI seminar Rouz Rot koji Parlamentarna skupština NATO-a održava već tri decenije, a koji je danas otvoren u Beogradu, bio je prilika da predsednica Vlade Ana Brnabić i predsednik parlamenta Ivica Dačić još jednom ukažu na vojnu neutralnost Srbije i na značaj saradnje sa Alijansom u očuvanju stabilnosti ne samo u regionu već i svetu.

ПРЕМИЈЕРКА БРНАБИЋ УКАЗАЛА НА ВОЈНУ НЕУТРАЛНОСТ НАШЕ ЗЕМЉЕ: Србија не тежи чланству, жели сарадњу са НАТО-ом

Foto: Tanjug AP

Brnabićeva je naglasila da je Srbija vojno neutralna država koja ne teži članstvu u Alijansi, ali želi da unapređuje dijalog i partnersku saradnju sa Alijansim, u okviru Partnerstva za mir, u cilju očuvanja bezbednosti i stabilnosti.

Brnabićeva, koja je govorila i o regionalnoj saradnji i KiM kao važnoj bezbednosnoj temi, podsetila je da KiM zauzima važno mesto u odnosima sa Alijansom, imajući na umu KFOR.

Predsednica vlade je naglasila da je od početka godine u pokrajini bilo 115 etnički motivisanih incidenata i devet upada teško naoružanih specijalaca na sever KiM.

Takođe, govorila je i o opasnosti transformacije tzv. KBS u oružane snage i uvođenja obaveznog vojnog roka, što dodatno zabrinjava Srbe na KiM.

Naglasila je da se to pitanje mora rešavati odgovorno kako bi se postiglo održivo rešenje u interesu građana, regiona mira i stabilnosti. Dodala je da je upravo i zato važna stalna saradnja i dijalog sa Alijansom.

BONUS VIDEO:

NASTAVLjA SE SUĐENjE: Mika Aleksić stigao na pripremno ročište

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri