SASTANAK PETKOVIĆA I GINKELA: Direktor Kancelarije za KiM razgovarao sa novoimenovanim zamenikom ambasadora SAD u Srbiji (FOTO)

Novosti onlajn

28. 10. 2021. u 15:27

DIREKTOR Kancelarije za Kosovo i Metohiju, dr Petar Petković razgovarao je danas sa novoimenovanim zamenikom ambasadora SAD u Republici Srbiji, Džonom Ginkelom.

САСТАНАК ПЕТКОВИЋА И ГИНКЕЛА: Директор Канцеларије за КиМ разговарао са новоименованим замеником амбасадора САД у Србији (ФОТО)

Foto: Kancelarija za KiM

Tom prilikom, kako se navodi u saopštenju za javnost Kancelarije za KiM Petković je sagovornika upoznao sa nedavnim unilateralnim potezima Prištine, koji su izazvali tenzije na severu Kosova i Metohije, što je moglo da ugrozi mir i bezbednost na terenu, ali i u celom regionu.

- Nelegalni upadi teško naoružanih specijalnih jedinica Kosovske policije ROSU na sever Kosova i Metohije, 20. septembra i 13. oktobra, pucanje pripadnika ovih jedinica iz vatrenog oružja na goloruki srpski narod i teško ranjavanje Srbina iz Zvečana, Srećka Sofronijevića, kao i slučaj Ivana Todosijevića, predsednika Opštine Zvečan, samo su kulminacija svakodnevnih pritisaka na Srbe na KiM- istakao je direktor Petar Petković i dodao da nažalost, svakodnevne izjave albanskih političara ne daju nadu da će se sa ovakvim provokacijama stati. Izrazivši veliku zabrinutost za nepoštovanje sporazuma, jer da je, kako je istakao, Priština pravovremeno primenila preuzete obaveze, navedene krizne sizuacije bile bi zasigurno izbegnute. Informišući sagovornika o rezultatima pokrajinskih lokalnih izbora, održanih 17. oktobra, direktor Kancelarije za KiM je istakao da su Srbi pristali da učestvuju na ovim izborima, očekujući neodložnu implementaciju svih do sada postignutih dogovora, a pre svega formiranje Zajednice srpskih opština. Tom prilikom direktor Petković je podsetio na nedavnu izjavu glavnog pregovarača Prištine, Besnika Bisljimija, da neće doći do formiranja ZSO, što pokazuje da Priština ne želi normalizaciju odnosa u pokrajini i da sve čini da zatvori vrata dijalogu.

Foto: Kancelarija za KiM

Direktor Petar Petković je naglasio da će Beograd na prvom sledećem sastanku u Briselu čvrsto i nepokolebljivo insistirati na preduzimanju konkretnih koraka u pravcu formiranja Zajednice srpskih opština, koja po njegovim rečima ima za cilj da zaštiti položaj i prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Beograd ostaje dosledno opredeljen za dijalog kao jedini način rešavanja otvorenih pitanja, dok Priština, pronalaženjem izgovora za neispunjavanje preuzetih obaveza potkopava same temelje dijaloga i ideju da je nesuglasice moguće rešavati jedino mirnim i političkim sredstvima- podvukao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković i zaključio da je podrška Sjedinjenih Američkih Država u rešavanju svih navedenih pitanja, od velike važnosti.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO: 

Ovde su Srbi proterali Turke, a Bugari porušili spomenik našim junacima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NESKRIVENO LICEMERJE ZAPADA I BEZOBRAZLUK DORE BAKOJANI: Važne tačke Vučićevog govora nakon jučerašnje vojne vežbe Vihor 2024