"RAT ILI MIR": Dačić poručio - Međunarodna zajednica mora da se odluči!

Tanjug

13. 10. 2021. u 16:53

PREDSEDNIK Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je povodom najnovijih dešavanja na severu KiM da međunarodna zajednica mora da preduzme najoštrije mere da se prekine sa jednostranim potezima koji će ceo region dovesti pred situaciju "rat ili mir".

РАТ ИЛИ МИР: Дачић поручио - Међународна заједница мора да се одлучи!

Foto Tanjug

Međunarodna zajednica, kako je rekao, zaista treba da donese ključnu odluku šta želi na Kosovu i Metohiji - rat ili mir.

- Ovo što se sada dešava nije samo ruganje u lice čitavoj međunarodnoj zajednici, već predstavlja i pokušaj zastrašivanja sa krajnjim ciljem vojnog osvajanja severa KiM gde žive Srbi i sa dodatnim ciljem da se oni proteraju sa KiM - rekao je Dačić.

Predsednik parlamenta je podsetio da po Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN, bezbednosnu funkciju na KiM obavlja KFOR, odnosno NATO, navodeći da se upad jedinice ROSU dešava po ko zna koji put bez obaveštenja predsednicima srpskih opština i bez najave, kako je to predviđeno Briselskim sporazumom.

Prema njegovim rečima, KFOR je imao obavezu da obavesti Srbe ako ih je, kako kaže, ROSU uopšte obavestila o tome, ocenjujući da je reč o još jednom kršenju Briselskog sporazuma.

- Ovo je još jedan pokazatelj da će sve dok se ne pokaže čvrstina u osudi takvih jednostranih akcija, (Aljbin) Kurti ići na maksimalne provokacije, sa željom i suprotno svim zalaganjima Srbije za mirno rešenje problema i nastavak dijaloga, da silom pokuša da osvoji sever i da time ''reši'' pitanje problema Srba na KiM - ocenio je Dačić.

On je rekao da podržava državne organe na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, nadležnim ministarstvima, odnosno vojskom i policijom, da pokažu čvrstinu u nameri da ukažu koje su naše crvene linije.

- Naše crvene linije jesu opstanak Srba na KiM, naročito na severu KiM, i nećemo dozvoliti nikakve oružane napade na severu. I to celoj međunarodnoj zajednici mora da bude jasno - poručio je Dačić.

BONUS VIDEO: 

UZNEMIRUJUĆ SNIMAK: Pogledajte kako izgleda trenutna situacija na KiM

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)