ĐILAS ZBOG VUKA PRECRTAVA MARINIKU? Pregovore lidera SSP sa Jeremićem oko zajedničke izborne liste koči kandidat za predsednika

D. MILINKOVIĆ

13. 10. 2021. u 08:35

USPEH pregovora lidera Stranke slobode i pravde i Narodne stranke o eventualnoj jednoj listi za izbore narednog proleća, u najvećoj meri će zavisiti da li će doći do dogovora o zajedničkom predsedničkom kandidatu.

ЂИЛАС ЗБОГ ВУКА ПРЕЦРТАВА МАРИНИКУ? Преговоре лидера ССП са Јеремићем око заједничке изборне листе кочи кандидат за председника

Marinika Tepić i Dragan Đilas / Foto Tanjug

Kako tvrde naši izvori, Đilasov adut Marinika Tepić prilično je sporna za Jeremićev tabor, pogotovo zbog njenih pojedinih stavova, kao što je onaj o navodnom genocidu u Srebrenici. Zato nije isključeno da lider SSP odustane od njene kandidature i predloži neku drugu ličnost iza koje bi stao opozicioni blok u kojem su trenutno, pored SSP, i DS, Pokret slobodnih građana i Pokret za preokret. Prema nezvaničnim informacijama, moguće rešenje je da se pronađe kandidat za predsednika koji bi bio nestranačka ličnost, a da potpredsednica SSP bude u samom vrhu zajedničke liste.

S druge strane, dok god Tepićeva figurira kao kandidat za šefa države združene opozicije, u toj grupaciji neće biti Boška Obradovića i Dveri. On je poručio da niko ko je imao funkciju u bivšem režimu ne može da pobedi Aleksandra Vučića:

- Je l` mislite da će neko ko je patriota da glasa za Mariniku Tepić? Ona, bilo ko od kandidata iz bivšeg režima, ko je bio na vlasti, ko priznaje da je bio genocid u Srebrenici, ko priznaje nezavisno Kosovo, ko je za ulazak Srbije u NATO, taj nema šanse protiv Vučića - rekao je Obradović.

Obradoviću je na "Tviteru" odmah replicirao Janko Veselinović iz Pokreta za preokret:

- Đilas i Marinika se suzdržavaju da ti odgovore. Ovo što radiš je ispod svakog nivoa. Ti ljudi su te štitili kada su te drugi napadali. Seti se štrajka glađu. Đilas te pozvao u Savez za Srbiju. Nismo imali nesporazuma u SZS. Boško - šta se desilo? Nećeš valjda opet podržati SNS kao 2012?

Naši sagovornici nisu krili iznenađenje da Jeremić i Đilas uopšte pokušavaju da naprave dogovor, s obzirom na programske i ideološke razlike između njihovih stranaka, ali i na "ličnu istoriju" dok su bili zajedno u DS. Podsećaju da je Đilas bio taj koji je inicirao da Jeremić bude izbačen. Još je "svež" i klinč u koji su ušli kada je, kako su mnogi tvrdili, Đilas pokušao da Jeremiću preotme Nikolu Jovanovića.

Bez obzira na to da li će Jeremić i Đilas uspeti da naprave predizborni pakt ili ne, kako sada stvari stoje, opozicija će na naredne izbore ići u najmanje nekoliko kolona. Pored bloka oko SSP, tu su i Dveri, koje će očigledno same u trku. Jedna linija mogle bi da budu stranke okupljene oko SDS Borisa Tadića. Inicijativa "Ne davimo Beograd" iz zeleno-levog bloka u kojem je i Zajedno za Srbiju, odluku o izlasku na izbore saopštava 20. oktobra.

Miloš Jovanović, predsednički kandidat koalicija NADA, u kojoj su DSS i POKS, kaže, za "Novosti", da oni ne razmišljaju o pravljenju šireg opozicionog bloka ili pridruživanju nekim drugim savezima:

- Imamo našu priču i već više od mesec dana i građanima predstavljamo ideje za bolji život i bolju Srbiju.

PAKT TADIĆ - DEMOKRATE

PRIVODI se kraju priprema pravnih akata o ujedinjenju Socijaldemokratske stranke Borisa Tadića i udruženja Demokrate Srbije, koje bi, kako saznajemo, svoje spajanje trebalo da ozvaniče krajem oktobra. Tada bi trebalo da bude održana i skupština na kojoj bi bilo izabrano i novo rukovodstvo.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U RIMU: Novak Đoković pogođen flašom u glavu! (VIDEO)