MINISTAR SELAKOVIĆ: Beograd kao domaćin samita Pokreta nesvrstanih bio centar sveta

Novosti online

12. 10. 2021. u 20:25

MINISTAR spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković navodi da je Beograd kao domaćin Samita Pokreta nesvrstanih zemalja (PNZ) ovih dana bio centar sveta.

МИНИСТАР СЕЛАКОВИЋ: Београд као домаћин самита Покрета несврстаних био центар света

Organizacija Nikola Selaković, Foto Tanjug

Nikola Selaković je gostujući na RTS naveo da nisu preterane ocene da je Samit Pokreta nesvrstanih najveći politički događaj u Evropi ove godine. 

- Te ocene nisu preterane iz nekoliko razloga - multilateralni skupovi su u poslednjih godinu i po dana u jednoj vrsti blokade. Prošle godine niste imali  ni održanu Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija u fizičkom formatu onako kako je to rađeno 73 godone pre toga. Ove godine veliki broj ministara spoljnih poslova čak nije ni došao u Njujork. Kada pogledate skupove u Evropi oni su u priličnoj meri bili i bivali ograničeni - navodi Selaković.

Dodao je da je u Beograd stiglo 557 članova selegacija i ocenjuje da je prisustvo tolikog broja delegacija znak posvećenosti i poštovanja za skup, ali i za Srbiju. 

- Potvrda međunarodnog ugleda Republike Srbije, nas koji je predstavljamo, predsednika Vučića na prvom mestu, politike koja Srbija danas vodi jeste i prisustvo i obim ovoga skupa koji je danas okončan u Beogradu - navodi ministar.

Srbija dovoljno ekonomski, društveno ojačala, ojačan joj je i ugled i  upravo zbog ove politike koju je predsednik Vučić počeo da vodi, kaže Selaković danas može da ugosti ovoliko gostiju i da kaže imamo prijatelje i partnere u Evropi, ali i van nje. 

- Ovo je spoljna politika Srbije, mi smo evropska država koja je na svom putu evropskih integracija, ali mi nismo evropocentrični, mi nismo zaslepljeni. Mi imamo prijatelje, partnere, tradicionalne prijatelje koji žive na svim meridijanima. U Gvatemali jedno selo je dobilo naziv Srbija zbog emotivnog i odnosa poštovanja i prema našem narodu i prema našoj državi i ovo je samo jedan od primera. Dakle, Srbija ima mnogo prijatelja, ali prijateljstva nisu samo tu kada treba da ih pozovete da za nešto glasaju, prijateljstva postoje da bi se negovala i održavala i tek tada imaju svoj pun smisao - ocenjuje Selaković.

(RTS)

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

 

BONUS VIDEO:

POGLEDAJTE: Ovako su predstavnici "nesvrstanih" igrali kolo u Skupštini

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Ovim potezom sludeo one koji dele sankcije Rusima