KO JE BAJDENOV ČOVEK ZA BALKAN: Uzdamo se u Eskobarovu sestru, koja je oduševljena našom zemljom

S. V.

31. 08. 2021. u 09:37

KARIJERNI diplomata Gabrijel Eskobar, zamenik ambasadora SAD u Srbiji potvrdio je u ponedeljak da od 7. septembra preuzima novu dužnost - funkciju izaslanika Stejt departmenta za Zapadni Balkan.

КО ЈЕ БАЈДЕНОВ ЧОВЕК ЗА БАЛКАН: Уздамо се у Ескобарову сестру, која је одушевљена нашом земљом

Gabrijel Eskobar / Foto Tanjug

Na tom mestu zameniće Metjua Palmera i biće zadužen za rešavanje brojnih pitanja na Zapadnom Balkanu i za dijalog Beograda i Prištine.

Zanimljivog i zvučnog prezimena, važi za odličnog poznavaoca Balkana, pogotovo Bosne i Hercegovine, a za njega kažu da je nepristrasni i energični diplomata. Kako saznajemo, Eskobar je veoma druželjubiv, poput Godfrija voli srpsku hranu, izlaske i naš način života. U Beogradu je bio 2001. godine kao šef političkog odeljenja odmah pošto je Amerika ponovo otvorila ambasadu u našem glavnom gradu. U bivšoj Jugoslaviji je od 1998. do 2001. bio na poziciji šefa kabineta u Kancelariji visokog predstavnika u Banjaluci, zatim zamenik šefa diplomatskog tima za vezu u Podgorici. Pre nego što se vratio na Balkan, bio je viši savetnik ambasadora zadužen za sektor ekonomskih pitanja u Ambasadi SAD u Bagdadu, gde je većinu mandata obavljao kao zamenik ambasadora.

Eskobar je bio i koordinator za kubanska pitanja u Birou za Zapadnu hemisferu u okviru Stejt departmenta (2017. i 2018.), zamenik ambasadora u američkoj ambasadi u La Pazu u Boliviju (2014 - 2017), generalni konzul u američkom konzulatu u Pešavaru u Pakistanu i vođa američkog tima za rekonstrukciju u oblasti Kirkuka u Iraku (2013-2014). Za zamenika šefa misije u Ambasadi SAD u Beogradu imenovan je u avgustu 2019. godine, a do dolaska ambasadora Entonija Godfrija bio je otpravnik poslova.

Inače, sestra Eskobara je demokratski kongresmen iz Teksasa, nekoliko puta je bila u Srbiji i oduševljena je našom zemljom. No, to ne treba da bude garancija da će nam novi emisar biti naklonjen. Jer, nije nam mnogo pomoglo što je supruga njegovog prethodnika - naše gore list.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

NA OBALI BOJE TIRKIZA: Dijamant u centru Bodruma, izbor zbog kog se nećete pokajati nikada