BOJKOT SADA SLABO POMINJU: Pod kapom EU počela dvodnevna runda međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima

S. ROVČANIN TOMKOVIĆ

09. 07. 2021. u 21:07

PARTIJE vlasti i opozicije, koje su u petak počele dvodnevnu rundu međustranačkog dijaloga pod posredstvom Evropskog parlamenta, trebalo bi u subotu da usaglase nekoliko tačaka oko podjednake zastupljenosti svih učesnika na izborima u medijima, finansiranju i načinu vođenja kampanje, ophođenja prema političkim protivnicima, kao i biračkom spisku.

БОЈКОТ САДА СЛАБО ПОМИЊУ: Под капом ЕУ почела дводневна рунда међустраначког дијалога о изборним условима

Foto Tanjug

Tokom leta, ove teme biće pretvorene u neku vrstu sporazuma, koji bi trebalo da bude potpisan sredinom septembra.

Ovo je, kako saznaju "Novosti", suština koja se u petak mogla čuti za okruglim stolom u Palati "Srbija", za kojim su sedeli predstavnici 15 parlamentarnih i vanparlamentarnih političkih grupacija. Prema nezvaničnim informacijama, o bojkotu se nije preterano govorilo, već je diskusija išla u pravcu da treba da se pronađe most između vlasti i opozicije, prihvatljiv za sve strane, kako bi na izbore, na proleće sledeće godine, izašle sve partije.

Centralna tema u petak su bili mediji. U prisustvu predstavnika Evropskog parlamenta Tanje Fajon, Vladimira Bilčika i Knuta Flekenštajna i predsedavajućeg Ivice Dačića govorilo se o mehanizmima da sve stranke dobiju podjednak tretman na Javnom servisu, ali i ostalim medijima.

Na sastanku su bili predsednici NS Vuk Jeremić, DS Zoran Lutovac, SDS Boris Tadić, predstavnici SSP, PSG, ZZS, LSV, "Ne davimo Beograd"... Tu su bile i sve partije koje imaju poslanike u Skupštini.

Potpredsednik SNS Aleksandar Šapić rekao je da se nada će se doći do konkretnih stvari i zaključaka.

- Stranci su ovde uvek dobrodošli, kao naši partneri i iz mnogih drugih razloga, ali da budu tu da bi posredovali u razgovoru dva predstavnika istog naroda, to je po mom mišljenju ponižavajuće - rekao je Šapić i dodao da razgovor koji protiče bez prisustva stranaca daje konkretnije rezultate.

Funkcioner Socijaldemokratske stranke, Konstantin Samofalov izjavio je da vlast i opozicija ne smeju da izgube nekoliko meseci u pregovaranjima i da, ukoliko postoji prostor za dogovor, sporazum treba da se donese šest meseci pre izbora:

- Za nas iz SDS i grupe stranaka i pokreta je od ključnog značaja da se Evropski parlament uključi u čitav proces i zbog toga i ne učestvujemo u paralelnom dijalogu. Dolazimo sa dobrom namerom, ali ne živimo u iluziji da je SNS spremna na bilo kakve ozbiljnije dogovore.

Prema rečima lidera Dveri Boška Obradovića, vodi se prvi ozbiljan razgovor "vlasti i opozicije, ali da nedostaje konkretizacija".

- Sve priče su već ispričane, opozicija je predstavila svoje zahteve za poboljšanje izbornih uslova. Nema potrebe za pričaonicom i gubljenjem vremena, sada je vlast na potezu da odgovori na zahteve i da kaže šta je za njih prihvatljivo - rekao je Obradović.

Razgovori se nastavljaju u subotu.

BRNABIĆEVA: PRISUTNI SU NA RTS

KAO predsednica Vlade Srbije, mogu da kažem da imamo medijski ambijent u kome je zagarantovana sloboda medija i gde svako može da kaže sve što mu padne na pamet - izjavila je premijerka Ana Brnabić.

Ona je kazala i da joj je žao što vidi da su mediji u nekim zemljama EU ugroženiji nego u Srbiji, a "oni nam stalno spočitavaju slobodu medija":

- Čekam da vidim kakvi će biti zahtevi opozicije, ali sve što bude zahtevano a ide ka tome da budemo društvo u kome važi vladavina prava, mi ćemo to uraditi.

Na novinarsku konstataciju da je jedan od zahteva gostovanje opozicije na RTS Brnabićeva je odgovorila da je to pitanje za Javni servis, da ona nije tamo urednik ali da zna da je opozicija prisutna na RTS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a