Ne damo svetinje! Krsni hod na Durmitoru

NovostiOnline/V.K. - M. S.

petak, 20. 03. 2020. u 17:31

Не дамо светиње! Крсни ход на Дурмитору

Foto Eparhija budimljansko nikšiška

Deo članova Odbora za odbranu svetinja sa sveštenikom Milivojem Jovovićem, parohom žabljačkim, krenuli su danas u 10 časova u krsni hod na planinu Durmitor
Deo članova Odbora za odbranu svetinja sa sveštenikom Milivojem Jovovićem, parohom žabljačkim, krenuli su danas u 10 časova u krsni hod na planinu Durmitor.

Polazna tačka bila je Hram Preobraženja Gospodnjeg na Žabljaku odakle je su otac Milivoje Jovović i parohijani Neđo Baranin, Miki Lalović, Neđeljko Karadžić, Mirko Baranin i Slaviša Leković krenuli na Savin kuk, durmitorski vrh visok 2.313 metara nadmorske visine, saopštili su iz Mitropolije crnogorsko-primorske.


Učesnici ovog molitvenog hoda nosili su Krst Gospodnji i zastavu naše Crkve. Savlađujući uspon grupa Durmitoraca predvođenih svojim parohom na Savinoj vodi (2.212 metara nadmorske visine) oslobodila je Savin izvor koji se nalazio ispod snežnog pokrivača koji je iznosio više od dva metra.


-Durmitor je planina koju je, po predanju, blagoslovio i obilazio sam Sveti Sava, naš prvi arhiepiskop i prosvetitelj, i zato svi oni koji su hodili ne samo u ovoj, nego i u svim dosadašnjim litijama na Žabljaku, poručuju da će sačuvati Svetosavsku crkvu.


Na samom vrhu Savinog kuka otac Milivoje i učesnici ovog blagoslovenog hoda uzneli su molitve Gospodu Lekaru naših duša i tela za izbavljenje od epidemije i ozdravljenje obolelih.


Poštujući odluku o privremenom prekidu masovnih litija ovaj krsni hod imao je ograničen broj učesnika, ali su oni ovaj podvig učinili u ime svih onih hrabrih ljudi koji su odlučni da istraju u borbi i poručili su:,,Durmitor, ne da svetinje!"