Neoprezno iscrtavaju metu! Policija pod lupom posle objave slike mladića koji nema veze sa ubistvom

S. ĐOKIĆ

utorak, 25. 02. 2020. u 21:30

Неопрезно исцртавају мету! Полиција под лупом после објаве слике младића који нема везе са убиством

Iz policije se nisu izjasnili da li će nekog pozvati na odgovornost Foto Uprava policije

Neprofesionalnošću su mogli da ugroze nečiju bezbednost, kaže Vujičić

TAMAN kada se pomislilo da je brzim i efikasnim radom crnogorska policija došla do lika mladića koji je imao veze sa ubistvom Cetinjanina Andrije Gazivode, snimljenog kamerom, ispostavilo se da čovek koga su javno označili kao mogućeg osumnjičenog nema veze sa ovim zločinom! Iz policije nije bilo zvaničnog saopštenja o tome da li će neko zbog ovog propusta i odgovarati.

Koordinator programa za ljudska prava Građanske alijanse Zoran Vujičić, ocenio je za "Novosti" da je ovakvim javnim nastupom policije, mogla je biti ugrožena bezbednost "označenog" Cetinjanina.

- Sve to ukazuje da je neophodno da policija poveća profesionalnost za ove slučajeve i inicirati odgovornost - kazao je Vujičić.

Zvanično su se oglasili iz Saveta za građansku kontrolu rada policije, koji je konstatovao da je građanin u potpunosti sarađivao sa policijom kojoj se samostalno javio pošto je saznao da se nalazi na snimku i fotografijama kojima je javnost pozvana da pomogne u prepoznavanju. I zahvalni su na njegovom odgovornom građanskom odnosu i pomoći koju je pružio kako bi se sve provere i aktivnosti policije sprovele brzo i efikasno.

- Načelnik Odeljenja bezbednosti Cetinje, Igor Popović sa starešinama obavio je razgovor sa građaninom i njegovom porodicom. Tom prilikom je uputio izvinjenje u ime Uprave policije, koje je i prihvaćeno. Ni građanin, niti članovi njegove porodice, nisu imali primedaba na postupanje policijskih službenika i zadovoljni su napustili policiju - navodi se u saopštenju Saveta.


PROČITAJTE JOŠ: Cirkus u crnogorskoj crkvi: Vladika se odmetnuo od Miraša, hoće da radi “rikonstrakšn i rebilding“ (VIDEO)


Savet je preporučio Upravi policije, da zbog ovog konkretnog događaja, ne odustaje od javnog objavljivanja snimaka i fotografija kada postoji sigurna procena da će to pomoći rasvetljivanje krivičnog dela.

- Neophodno je ispoljiti pažljiv i oprezan pristup koji treba da bude zasnovan na kvalitetnoj analizi i uz puno iscrpljivanje operativnih aktivnosti, koje su naročito lakše izvodljive u manjim sredinama - zaključuju u Savetu.


PODVODNI RIBOLOVAC

CETINjANIN Andrija Gazivoda ubijen je u pucnjavi 17. februara ispred teretane koja se nalazi u prostorijama Sportskog centra "Lovćen" u prestonici. Zasada se, ne isključuje mogućnost da je Gazivoda glavom platio druženje sa osobama koje operativno važe za pripadnike kotorskih zaraćenih kriminalnih grupa. Ubijeni Gazivoda se bavio podvodnim ribolovom i bio jedan od najboljih podvodnih ribolovca. Predstavljao je Crnu Goru na takmičenjima u inostranstvu i bio je aktivni borac protiv krivolova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije