Prošle nedelje kod zgrade Prehrambeno-tehnološke škole u Dubravi u Hrvatskoj potukle su se dve učenice.

Snimala ih je vršnjakinja,a ostali su se okupili i navijali, pišu "24 sata". Do videa je došla redakcija ovog portala i možete ga pogledati OVDE.

Navodno je sukob između njih izbio zbog dečka. Budući da se u zgradi nalazi nekoliko škola: Veterinarska, Agronomska i Prehrambeno-tehnološka, svi su direktori i pedagozi odmah reagovali.

- Istina je, učenice su se potukle u garažama iza škole. Čim sam čula šta se događa, odmah sam nazvala policiju, međutim dok su oni došli na mesto događaja, svi su se razišli - otvoreno za "24 sata" priča direktorka Veterinarske škole Andrea Đurđević.

Iako taj dan nisu uspeli da saznaju šta se tačno dogodilo, krenula je u istraživanje o kojim se učenicama radilo te koji je zapravio bio sled događa koji je doveo do međuvršnjačkog nasilja.

Pročitajte još: Uhapšen ozloglašeni Cucla: Policajca Ivana tukli i šuturali u glavu, pa mu rekli šta ne sme da uradi

- Imamo jako puno učenika i nisu svi iz iste škole. Ali to nam u tom trenutku nije bilo bitno. Želeli smo pronaći počinitelje i stati tome na kraj - kaže direktorka.

Nakon dva dana istraživanja, anonimno je primila video tuče koji je snimala jedna od učenica.

- Trebalo nam je dva dana da otkrijemo ko su dve devojčice sa snimka. Čim smo saznali, obe smo pozvali u kancelariju na razgovor - nastavlja direktorka.

Saznali su da je jedna učenica Veterinarske škole, a druga Agronomske škole. Sastala se s direktorom Agronomske škole, Ivicom Marinićem te je s njim dogovorila daljnji postupak.

- U petak me direktorka Veterinarske škole obavestila da je jedna od učesnica tuče, učenica Agronomske škole. Pozvali smo obe devojčice u kancelariju , nazvali njihove roditelje, i obavili zajednički razgovor s pedagoškinjom - kaže direktor.

Navodno su devojčice imale dogovorenu još jednu tuču, pa su direktori odlučili što pre da reaguju.

- Najvažnije nam je bilo to prevenirati. Obavili smo razgovor s njima, a roditelji su ih odveli doma taj dan - kaže.

Nakon toga postupili su prema pravilniku i obavestili gradske sužbe, Ministarstvo i sve nadležne službe o tome što se dogodilo.

- To smo uradili u petak, tako da još uvek nismo izrekli mere učenicama, iako ćemo to uraditi do kraja ove nedelje - kaže direktorka Đurđević.

Nakon razgovora sa socijalnom pedagoškinjom, devojčice su se jedna drugoj izvinile te između sebe rešile problem.

- Došle su i do mene u kancelariju i rekle da su napravile glupost na koju su ih nagovorili drugi učenici. Pričale smo o tome na koji način bi druge učenike mogli edukovati o međuvršnjačkom nasilju, pa su se učenice same ponudile pred kolegama ispričati šta se dogodilo i zašto je bilo besmisleno - kaže ravnateljica.

Direktori svih škola rekli su kako je ovo prvi put da su se susreli s ovakvom situacijom, ali da će ovaj primer iskoristiti kao lekciju za sve učenike, ali i za sebe.

- Napravićemo edukaciju svih učenika o međuvršnjačkom nasilju te sada radimo na izradi plana na koji način ćemo to izvesti. Ovo je stvarno strašno i zaista ćemo se potruditi da se ovakve stvari više ne događaju - zaključuje direktorka.

Ovaj je slučaj primer gde su direktori škola jasno, pravovremeno i otvoreno reagovali, ali vršnjačko nasilje - pa i ovakvko nasilje među devojčicama, često se pokušava prikriti ili ignorisati.