Sudije Suda BiH uputile su otvoreno pismo u kojem navode da ne kriju svoje imovinske kartone, te da svake godine redovno, bez izuzetaka, podnose svoje finansijske izveštaje Visokom-sudskom i tužilačkom savetu (VSTS) BiH.

U pismu se navodi da se to radi u skladu sa Zakonom o VSTS, a ne kako je to utvrđeno osporenim Pravilnikom o podnošenju, proveri i obradi finansijskih izveštaja sudija i tužilaca od septembra 2019. Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH zabranila je VSTS obradu ličnih podataka po tom pravilniku što je, kako navode, potvrđeno i presudom Upravnog odjeljena Suda BiH.

- Usvajanjem "kozmetički inoviranog" nacrta Pravilnika, za koji čak nisu ni glasali svi članovi VSTS, ulazi se u domen najgrubljeg kršenja presude Suda BiH. Osim što se time vređa načelo vladavine prava, to predstavlja i krivično delo. Stupanjem na snagu takvog akta, ušlo bi se u domen pojedinačnog kršenja konvencijskih i ustavnih prava sudija - navodi se u pismu.

Da bi se izbegle nedoumice i sumnje Sud BiH smatra da je neophodno izmeniti postojeći ili doneti novi zakon, ukoliko se način obrade finansijskih izveštaja iz osporenog Pravilnika želi uvesti u ustavni poredak.

Pročitajte još - Ratna prošlost sudija i tužilaca pod lupom

- Pitanja sudijskog statusa moraju biti uređena primarnim zakonodavstvom, što je neprikosnoveni međunarodni standard - navode u Sudu BiH.

Pozvali su Savet ministara i Parlament BiH, te međunarodne partnere, da zahtevaju da se to pitanje što pre adekvatno zakonski uredi na jednak način, ako treba i jednim zakonskim aktom, kako za političare, tako i za sudije.

Usledio je odgovor predsednika VSTS Milana Tegeltije koji je pozvao sudije Suda BiH, kao i sve ostale sudije i tužioce u BiH da dobrovoljno objave svoje finansijske izveštaje.

- Pozivam ih, a posebno predsednike sudova i glavne tužioce, da u skladu sa izrečenim i s obzirom da Pravilnik o kojem govore nije stupio na snagu, dobrovoljno objave svoje finansijske izvještaje podnesene 2019. godine - saopštio je Tegeltija.

Foto S. Mišljenović

On kaže da bi to bio potez koji bi u značajnoj meri relaksirao situaciju oko pitanja donošenja novog Pravilnika o finansijskim izvještajima sudija i tužilaca.

- Ujedno bi i značajno pomogli VSTS u argumentaciji stava da su sudije i tužioci u BiH profesionalci sa visokim stepenom ličnog i profesionalnog integriteta koji nemaju šta da kriju, što često u svojim javnim nastupima ističem - rekao je Tegeltija.