Propala privatizacija Instituta Igalo: Česi čekali ugovor, a dobili odbijenicu

Z. Z.

29. 01. 2020. u 06:45

Пропала приватизација Института Игало: Чеси чекали уговор, а добили одбијеницу

Zasada ništa od prodaje Instituta - Foto Z. Jovanović

Vlada definisala plan privatizacije za 2020. i proglasila neuspelim tender za Institut Igalo. Ponuda za 56,48 odsto akcija nije prihvaćena jer nije bilo konkurencije

SAVET za privatizaciju i kapitalne projekte utvrdio je Predlog odluke o planu privatizacije za ovu godinu. Kako je saopšteno nakon sednice, ovogodišnje procedure biće takve da će se akcije prodavati putem berze, tendera i javnih oglasa. Osim što su navedeni konkretni predlozi za preduzeća koja će biti ponuđena na tržištu, sve, a naročito investitore iz Češke, zatekla je vest da je propao tender za Institut "Dr Simo Milošević" u Igalu.

Iz izvršne vlasti poručeno je da ubuduće neće biti valorizacije turističkih lokaliteta i privrednih društava.


- Stvorile su se nove mogućnosti zahvaljujući Zakonu o privatno-javnom partnerstvu, koji je nedavno usvojen - objasnili su predstavnici izvršne vlasti. - Cilj je da se poveća konkurentnost, podstaknu strana ulaganja i poboljša životni standard.

Inače, u predlogu plana privatizacije konkretno se navodi da će biti raspisan javni tender za privatizaciju Hotelske grupe "Budvanska rivijera". Privatizacija ovog preduzeća bila je planirana i prethodne godine, a zatim i prodaja akcija pljevaljskog "Kastelo Montenegra", ali i nikšićkog Instituta za crnu metalurgiju. Takođe, precizirano je da će se nastaviti sa pripremom tendera za prodaju lokacije bivše kasarne "Radoje Dakić" na Žabljaku, a na berzi biti ponuđene na prodaju akcije preduzeća iz Podgorice, i to "Novog duvanskog", "Agrotransporta", "Metal produkta", kao i fabrike kafe u Danilovgradu "Crnagorakop" i "Kotor projekta".


Međutim, veće iznenađenje je što su saopštili da se tender za Institut "Dr Simo Milošević" u Igalu proglasi neuspelim.


- Savet je razmotrio i nije prihvatio izveštaj Tenderske komisije za privatizaciju o rezultatima pregovora za zaključenje ugovora za prodaju 56,48 odsto akcijskog kapitala u društvu Institut za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju "Dr Simo Milošević" AD - Igalo sa Predlogom ugovora - stoji u saopštenju objavljenom na sajtu Vlade. - Savet je zadužio Tendersku komisiju da donese odluku o proglašenju tendera neuspelim, što je bio plod duge i konstruktivne diskusije na sednici. Konstatovano je da jedna dospela ponuda za kupovinu akcija nije obezbedila konkurenciju i da je došlo do značajnih promena, kako na globalnom tržištu tako i u ekonomskom, finansijskom i pravnom sistemu Crne Gore.


Time su, kako ističu, otvorene nove mogućnosti za valorizaciju nespornog resursa Instituta "Dr Simo Milošević". U narednom periodu nadležni resori će razmotriti mogućnosti i budući proces valorizacije Instituta, s obzirom na izuzetan razvojni potencijal koji zdravstveni turizam ima u Crnoj Gori.


Podsećamo, pre godinu dana otvorena je jedina ponuda za Institut, i to češkog "Filiberta" i kompanije "Vila olive" privrednika Žarka Rakčevića. Tada je konstatovano da je ponuda ispravna i da zadovoljava uslove tendera. Sada je odluka Saveta za privatizaciju, pišu podgorički mediji, šokirala investitore, koji su očekivali da početkom februara potpišu ugovor sa Vladom.

Foto Vlada CG

- Sve je bilo usaglašeno u pregovorima i očekivali smo da ubrzo potpišemo ugovor - navodi se u nezvaničnim komentarima.


Na sve ovo još nema zvaničnih komentara niti odgovora šta je "prelomilo" da se odustane od potpisivanja ugovora.


Pročitajte još: „Zaturilo se” 300.000 evra u Institutu "Igalo"


- Nemamo šta da dodamo van onoga što piše u saopštenju nakon sednice Saveta - saopšteno je iz Ministarstva ekonomije, čija je ministarka Dragica Sekulić na čelu Tenderske komisije.

Na istoj sednici odlučeno je da se neuspelim proglasi i tender za davanje u zakup zemljišta na lokaciji "Kabalfor" u Herceg Novom.


PONUDA OD 10 MILIONA

ČESI i biznismen Rakčević ponudili su za otkup državnih akcija Instituta deset miliona, socijalni program i skoro 28 miliona ulaganja u narednih pet godina. Podsećamo, Rakčević je 2018. kupio 26 odsto akcija od države Srbije.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije