PREMA podacima sekretarijata Evropskog suda u Strazburu, od maja 2009. godine do 31. decembra 2018. protiv Crne Gore podneto je 2.537 predstavki! Ta brojka malu državu na Balkanu svrstava u red onih čiji građani pokušavaju pravdu da dostignu van granica matične države. Ovih dana Slavica Šćekić, sestra ubijenog policijskog inspektora Slavoljuva Šćekića, podnela je Evropskom sudu za ljudska prava tužbu protiv države Crne Gore zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku u predmetu protiv optuženih za ubistvo njenog brata.

- Moja porodica i ja 14 godina trpimo nepravdu, kroz nerazumno dugo suđenje, ali i nemogućnosti da se takva nepravda spreči preduzetim pravnim sredstvima. Tokom sudskog postupka porodica se pravnim sredstvima borila protiv svih nepravilnosti od strane sudija koji su vodili sudski proces i koji su vršili opstrukciju sudskog postupka, te tako prouzrokovali njegovo odugovlačenje do beskonačnosti. Naime, sudije su pravile procesne greške, gubile CD sa snimkom iskaza saslušanja zaštićenog svedoka i pravile greške u kucanju presuda, a sve sa cviljem da porodica odustane od borbe za pravdu, pa da nakon odustajanja sud oslobodi optužene od optužbe - saopštila je Slavica Šćekić. - Višestrukim ukidanjem presuda, stvorena je osnovana sumnja o postojanju namere pravosudnih organa o opstrukciji krivičnog postupka, a sve u nameri da obesmisle, kako bi zbog razočaranja u pravosudni sistem Crne Gore porodica odustala od pravde.

Petorica bivših radnika "Radoja Dakića" dobila su pred Evropskim sudom u Strazburu, posle skoro sedam godina, spor protiv Vlade koja mora da im isplati oko 217.300 evra na ime naisplaćenih 77 mesečnih zarada.

- Ovoliki broj obraćanja sudu u Strazbutu jasan je pokazatelj nepoverenja koje građani imaju u crnogorsko pravosuđe, uprkos bajkama o neverovatnim rezultatima koje ono postiže, a koje nam serviraju institucije sistema - saopštili su iz Socijalističke narodne partije. - Sud u Strazburu je u čak pedeset slučajeva utvrdio da je crnogorsko pravosuđe povredilo Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, a u najvećem broju postupaka radilo se o povredi prava na pravično suđenje.


PROČITAJTE JOŠ: Crna Gora opet na nogama: U Beranama na litiji više od 25.000 ljudi, Kuči krenuli ka Podgorici, Sinjajevina: Na 1.700 metara postavljen rekord (FOTO/VIDEO)


Crnogorskoj javnosti, svakako najpoznatiji i najsvežiji je slučaj podgoričke kompanije "Kips" koja je tužila državu zbog nemogućnosti da ostvari pravo na gradnju tržnog centra iako je za to ispoštovala sve zakonske pretpostavke.

- Aroganciju i neznanje bivšeg gradonačelnika Miomira Mugoše koji je stopirao plan biznismena Rista Drekalovića, građani će morati da plate iz svog džepa. Radi se o iznosu od 4,5 miliona evra i to će još biti dobro ako ga Evropski sud ne uveća, s obzirom na to da je oštećena strana najavila žalbu na presudu - ističu u SNP.


"TRULE DASKE"

U SNP poručuju da "trulih dasaka" u crnogorskom pravosuđuju još ima, da nikad nije urađeno ništa da bi one bile stvarno otklonjene, već da su učinjene samo kozmetičke promene kako bi se zamazale oči javnosti i međunarodne zajednice.

- Ipak, istina uvek izađe na videlo, pa su tako i građani sve više svesni svojih prava i spremni da ih do kraja brane - kažu u SNP.