JUČE je u Splitu došlo do trostrukog ubistva. U samom centru Splita, u Ulici Šperun i u Radmilovićevoj ulici, došlo je do pucnjave iz automatskog oružja. Dva su muškarca umrla na licu mesta, a treći je umro nešto kasnije u bolnici.

Na konferenciji su Dražen Vitez, načelnik PU splitsko-dalmatinske, Marko Srdarević, zamenik načelnika, i Ante Matković, načelnik Sektora kriminalističke policije.

Pročitajte još: Ubica iz Splita hteo da ubije još ljudi, šetao sa puškom i nije mario za prolaznike: Novi detalji masakra koji je potresao Hrvatsku

Portal index.hr izdvaja najvažnije stvari sa konferencije za štampu:

- Uhapsili smo osumnjičenog za ubistvo - potvrđeno je na početku obraćanja.

- Sve osobe koje se spominju imaju nekoliko desetina prekršajnih i krivičnih prijava", rekao je načelnik policije Vitez.

Pročitajte još: Masakr iz OSVETE: Pomorac iz Splita izrešetao trojicu jer su mu maltretirali brata

- Moramo se zahvaliti i građanima od kojih smo dobili iz imena, čak i ime i prezime osumnjičenih osoba. Analizirali smo sve podatke, isplanirali smo mere i aktivnosti i 2 sata i 45 minuta nakon toga smo uhapsili osumnjičenog. On nije pružao otpor. Priveden je i još traje kriminološka obrada.

Preko 150 sužbenika je angažovano iz svih rodova policije...", rekao je zamenik načelnika Srdarević.

- Juče nakon zaprimljene dojave da se naoružana osoba kreće po Varošu snimak smo prosledili ljudima na terenu. I odmah pokrenuli potragu. Vrlo brzo smo otkrili ko je to. Zasad ne možemo razgovarati o motivu. Imamo još 3 osobe na kriminalističkom istraživanju, njih ne dovodimo u vezu s krivičnim delom ali oni imaju saznanja o tome", rekao je Ante Matković, načelnik Sektora kriminalističke policije. Otkrio je da su oštećena i dva privatna vozila u kojima su bili ljudi. - Radi se zalutalim mecima. Na mestu događaja nađeno je 36 čaura - otkrio je.

- Ove tri privedene osobe nemaju veze s izvršenjem ubistva, ali imaju veze s nekim drugim krivičnim delom koja imaju veze s krivičnim deelom trostrukog ubistva. Jedna od tih osoba možda je isto bila meta napada", rekao je Matković.

- U 45 minuta smo saznali na kojim adresama bi se osoba mogla nalaziti, našli smo 4 mesta, istovremeno smo ušli u 4 objekta, u neke i nasilno u jednom smo ga našli. Znači otkad smo potvrdili identitet trebalo nam je 45 minuta za hapšenje. Zatečen je u društvu više osoba u kafiću Borsalino. I njegov brat je bio tamo"

Policija nema saznanja o tome da je hteo da likvidira još tri osobe.

KAKO JE MOGUĆE DA SU TI SA DESETINAMA PRIJAVA BILI NA SLOBODI?


- Sve te osobe dolazile su u dodr sa policijom. Preduzimale su se mere i radnje u okviru zakonskih ovlašćenja, od opojedinačnih pretraga i pretraga domova... Počinitelj nije imao krivičnih dela. Zasad ne možemo da dovedemo događaj u vezu sa sukobom grupa - rekao je Matković.

- Vodili smo računa da niti u jednom trenu ne budu u opasnosti druge osobe, ciljano smo radili da ga bez opasnosti po druge uhitimo - dodaje.

Ubijeni su Marino Paić, Marin Boban i Jurica Torlak. Paić i Boban preminuli su na licu mesta, dok je Torlak preminuo uveče u bolnici. Paić i Torlak su stari poznanici policije.

Za njihovo ubistvo osumnjičen je Filip Zavadlav, koji je inače mornar. Zavadlav je navodno ubio trojicu muškaraca jer su mu maltretirali brata. U svom pohodu koristio je kalašnjikov.

(index.hr)