ODLUKA trojice crnogorskih ambasadora Miodraga Vlahovića (Vatikan), Nebojše Kaluđerovića (SAD) i Željka Perovića (Austrija) da pomognu Mirni Nikčević, bivšoj savetnici ambasadora Crne Gore u Turskoj, tako što će joj platiti kaznu Suda za prekršaje od 600 evra, izazvala je burne reakcije u Podgorici. U Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore saopštili su da su za ovu vest čuli preko medija, a da o njoj nije bio obavešten ni šef diplomatije Srđan Darmanović, "što je u suprotnosti sa zakonom, jer ambasadori javno ne iznose stavove mimo MVP".

Nikčevićeva se "proslavila" zbog najprizemnijih uvreda na račun Srba, Srpske pravoslavne crkve i njenih vernika koje je objavila na "Fejsbuku" povodom održavanja Trojičindanskog sabora u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici. Ona je napisala da bi "zapalila manastir Dajbabe i sva goveda tamo", dok je srpskim medijima u Crnoj Gori poslala poruku: "Milo će vam doći glave, stoko neotesana!"

PROČITAJTE JOŠ - Mirna vređa i preti: Milo će vam doći glave 

Socijalistička narodna partija zatražila je odgovor od trojice ambasadora da li ovim aktom podržavaju Nikčevićkino mišljenje o većinskom pravoslavnom stanovništvu:

- Da li smatraju da je korektno da novac kojim ih plaćaju građani Crne Gore troše na pomaganje osobe koja je zbog svog ponašanja sklonjena iz diplomatske službe i koja nastavlja da vređa i provocira verni narod Crne Gore? - zapitali su.

Politički analitičar profesor Srđa Vukadinović, za "Novosti", kaže:

- Ova trojica ambasadora su ostrašćeni ljudi, a njihov čin može da se sprovede u nevladinoj organizaciji, ali ne i u diplomatiji. Jer, tu ne može da važi opravdanje "moj je novac, šta vas briga, i gde ću ga ja uložiti", jer ova gospoda dobijaju novac od države Crne Gore, iz diplomatskih izvora. Njihov diplomatski dohodak kreće se između četiri i šest hiljada evra. To su sredstva države Crne Gore i ona se ne mogu uložiti u nešto što je podržavanje govora mržnje. Nažalost, oni su to učinili, što je nediplomatski potez. Ministarstvo vanjskih poslova napravilo je dobar potez što je povuklo i razrešilo svih obaveza Nikčevićevu, ali ovaj incident je blamaža za državu - ocenjuje profesor Vukadinović, primećujući da, otkako partije dele mesta, teško se može govoriti o karijernim diplomatama i uglednoj diplomatskoj službi Crne Gore.


POVUĆI IH!

DEMOKRATSKA narodna partija osuđuje čin trojice ambasadora:

- Da Crna Gora ima ministra vanjskih poslova, kao što ga nema, on bi ovu gospodu povukao sa dužnosti ambasadora, jer njihovo skandalozno provociranje i doniranje za raspirivanje mržnje po Crnoj Gori, prema vernicima Mitropolije crnogorsko-primorske i SPC zaslužuje svaku osudu - izjavio je Zoran Lakušić, funkcioner ove partije.