Postoji ceo set pitanja koji se dugo "vuče" u odnosima između BiH i Srbije, među kojima je granica i iskorišćavanje hidropotencijala reke Drine, izjavio je predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić uoči posete članova Predsedništva Beogradu, gde će biti održan trilateralni sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Hrvatski član Predsedništva je dodao da je sada u fokusu migrantska kriza i da se o zajedničkoj kontroli granica razgovaralo i na sastanku na Jahorini kojem je prisustvovala i premijerka Srbije Ana Brnabić.

"Nas u BiH, takođe, jako zanima dokle su došli pregovori Srbije i Kosova i ima li nekog napretka, jer je to pitanje važno za ceo region. Što su ti odnosi stabilniji i mirniji, to je nama svima bolje", rekao je Komšić, preneo je portal Klix.ba.

PROČITAJTE JOŠ - Dodik: Komšić podriva sistem na kom počiva BiH

Govoreći o pitanju uvođenja taksi na robu iz Srbije i BiH, Komšić je rekao da tu postoji saglasnost između dve države i da bi Kosovo trebalo takvu odluku da povuče.

"Ali koliko vidim po izjavama kosovskih zvaničnika, to se ne dešava i posebno sad u predizbornoj kampanji niko na Kosovu tu mogućnost ne najavljuje", izjavio je Komšić.

On je podsetio da je za 8. oktobar planiran trilateralni susret, te dodao da je predviđeno i polaganje kamena temeljca za autoput Beograd-Sarajevo, koji će se desiti u Sremskoj Rači, blizu granice.

PROČITAJTE JOŠ - Komšić: Dačić ne može da se igra suverenitetom BiH

"Potrebno je da razmotrimo kako stvari stoje u međusobnim odnosima, na nivou saradnje dve zemlje, šta se dešava sa pristupnim putevima BiH ka Evropskoj uniji i tako dalje. Još jedna inicijativa je upravo pokrenuta. Čini mi se 9. ili 10. se u Novom Sadu održava sastanak Srbija-Severna Makedonija-Albanija, gde bi trebalo da se razgovara o nekoj vrsti carinske unije. Crna Gora i mi nismo pozvani na taj sastanak pa da vidimo šta i to znači", poručio je Komšić.

On se dotakao i odnosa sa Miloradom Dodikom.

"Možda će se on osećati kao na domaćem terenu, što je po meni besmisleno, ali što se mene tiče, nema potrebe da se pred nekim trećim stranama raspravljam sa Dodikom o bilo čemu. Mi se možemo raspravljati ovde u BiH, privatno, u Predsedništvu, putem medija ili kako god hoće, ali bi bilo nepristojno praviti "scene" na terenu druge države", rekao je Komšić.

Na pitanje o formiranju vlasti u BiH i novim uslovljavanjima, poručio je da samo treba poštovati zakone.

"Ja sam već rekao, Dodik bi se morao odlučiti šta hoće, hoće li Dejton ili neće, jer strane sudije su izvorna dejtonska kategorija. Znači li to da on odustaje od Dejtona? Onda se otvara mogućnost svakakvih aranžmana i preustroja BiH na neki drugi način u odnosu na ovo sad. Ili se čvrsto drži onoga što on zove "izvorni Dejton", a ja bih da ga podsetim da u izvornom Dejtonu stoji upravo to da su strane sudije deo našeg pravosudnog sistema", kazao je Komšić.