Dodik: Komšić podriva sistem na kom počiva BiH

S. M.

19. 08. 2019. u 08:40

Додик: Комшић подрива систем на ком почива БиХ

Željko Komšić i Milorad Dodik Foto Vesti RS

Milorad Dodik, srpski član predsedništva, o izjavi o ukidanju kostitutivnosti naroda u BiH. On se stavlja na čelo kolone unitarista kojima mora da se oduži za glasove koje je dobio

Bosna i Hercegovina je sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda a svi pokušaji koji osporavaju taj ustavni princip jesu antiustavni i antidejtonski, poručiio je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, komentarišući najavu hrvatskog člana Predsedništva BiH Željka Komšića da će ukidanje načela konstitutivnosti naroda u BiH biti jedna od tema o kojima će razgovarati sa evropskim zvaničnicima.


Dodik je istakao da to nije ništa drugo već otvoreno podrivanje sistema na kojem počiva BiH.


- Skrivajući se iza mišljenja Evropske komisije koje je selektivno i očito pogrešno pročitao i protumačio, Komšić pokušava da lansira svoje političke ideje, napadajući Ustav na kojem počiva BiH. Komšić se očigledno stavlja na čelo kolone unitarista kojima mora vratiti dugove za glasove kojima su ga i doveli u Predsedništvo - naglasio je Dodik.


Prema rečima srpskog člana Predsedništva BiH, zanimljivo je i da OHR ćuti, iako je aneksom 10 Dejtonskog sporazuma i ostavljen u BiH da nadgleda sprovođenje sporazuma, podsetivši da je Ustav BiH sastavni deo tog sporazuma.


Dodik je naveo da OHR, međutim, nalazi za shodno da se oglašava o pitanjima koja uopšte nisu u njegovoj nadležnosti, ponašajući se kao izabrani politički akter u BiH.


- Zamislite da kažem da ću se kao srpski član Predsedništva u susretu sa evropskim zvaničnicima zalagati za nezavisnost Republike Srpske, kakva bi histerija nastala i u Sarajevu i u međunarodnom krugovima. Svi bi vrisnuli da je to antiustavno i antidejtonoski. Pa zar zalaganje za ukidanje konstitutivnosti takođe nije antiustavno i antidejtnski? E, to je ta međunarodna zajednica i OHR i to su politike dvostrukih standarda koje su BiH i dovele do ćorsokaka - rekao je Dodik.


Pročitajte još: BiH konačno dobija vlast!


Inače, Željko Komšić, predsedavajući Predsedništva BiH i hrvatski član, izjavio je da eventualna promena izbornog zakonodavstva, po preporuci Evropske komisije, može ići samo u pravcu jačanja građanskog, a nikako etničko-konstitutivnog principa.


"GRAĐANSKI KONCEPT"

Učiniću sve da se preporuke iz mišljenja Evropske komisije u BiH sprovode što brže. Neće proteći nijedan moj susret sa zvaničnicima EU i njenim predstavnicima u BiH, a da se neću zalagati za ubrzanje toga procesa, koji neminovno mora dovesti do odbacivanja konstitutivnosti i uvođenja jednakopravnosti i jednake vrednosti glasa svih građana. Uveren sam da će i EU konačno decidira da se u BiH založi za građanski koncept nauštrb etničko-konstitutivnog - rekao je Komšić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Анти Антифа

19.08.2019. 09:11

Грађанска држава је реликт 90 тих. Концепт англоциониста за урушавање и окупацију националних држава