Patrijarh je stigao među svoje i na svoje

V. KADIĆ

subota, 28. 09. 2019. u 07:02

Патријарх је стигао међу своје и на своје

Foto V.Kadić

Poglavar SPC doputovao u manastir Podlastva, gde se danas održava veliki sabor u čast jubileja srpske crkve

RADUJE me svaki dolazak među naš narod u Crnoj Gori. Bog vas blagoslovio!

Ovo su prve reči koje je okupljenim vernicima uputio patrijarh srpski Irinej, koji je sinoć oko 19 časova stigao u manastir Podlastva kod Budve. U čast 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i svetosavlja u Crnoj Gori i Boki kotorskoj, on će danas predvoditi Svetu liturgiju i veliki crkveno-narodni sabor u ovom grbaljskom manastiru.

Njegova svetost stigao je u petak kasno po podne avionom na tivatski aerodrom, kako bi uveličao svečanost u Grblju. Srpskog patrijarha dočekao je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, sa sveštenicima Mitropolije. Svečano ukrašenu portu Podlastve ispunilo je sinoć više hiljada vernika iz Budve, Boke i drugih krajeva Crne Gore, među kojima i gradonačelnik Budve Marko Bato Carević, ambasador Srbije Zoran Bingulac i predstavnici mnogobrojnih srpskih udruženja iz Crne Gore.

Uoči proslave, na manastiru su postavljene ukrasne zastavice, a ceo prostor ulepšala je i posebna rasveta. Dok je prilazio svetinji, narod je hrlio ka patrijarhu uzimajući od njega blagoslov.

- Bog vas blagoslovio, braćo i sestre - govorio je patrijarh uz širok osmeh, dok je Grbljem odjekivao zvuk manastirskih zvona u čast njegovog dolaska. Iz špalira okupljenih vernika čuli su se uzvici: "Dobro nam došao Vaša svetosti. Ovde ste svoji na svome!"

U 18 sati počela je večernja služba, a sat kasnije svečana akademija na kojoj je nadahnuto besedio publicista Dragoslav Bokan.

Za danas u devet časova zakazana je Sveta patrijaršijska liturgija sa osvećenjem paraklisa Svetog velikomučenika kosovskog cara Lazara i manastirskih konaka sa svenarodnim saborom.

Budva, Grbalj, Boka Kotorska, kao i veliki deo Crne Gore, već danima su u znaku ovog događaja. Poseta srpskog patrijarha manastiru Podlastva prvi je dolazak srpskog prvojerarha ovom delu Crne Gore posle 27 godina. Daleke 1992. godine na istom mestu boravio je blaženopočivši patrijarh Pavle, kada su pohranjene mučeničke kosti 79 žitelja Grblja, Maina i Paštrovića, koji su bez suđenja stradali od bratske ruke u novembru 1944. godine ispod zidina Starog Bara. Tada je ispred manastira podignuta spomen-kosturnica.


PROČITAJTE I:SVEČANOST U GRBLjU: Irineja dočekalo hiljade vernika; Amfilohije: Poseta patrijarha je dar Božji (FOTO / VIDEO)Igumanija manastira, mati Akvilina, pozvala je vernike i narod da se saberu na liturgiji ovih dana radosti.

- Sva Crna Gora dobrodošla je u Podlastvu, u naš Grbalj. Svi Grbljani se raduju, zaista se raduju dočeku srpskog patrijarha, kao i svih blagočestivih ljudi, da se zajedno skupimo i proslavimo ovaj veliki dan za našu svetinju i za celu Crnu Goru - poručila je mati Akvilina, nastojateljica manastira Podlastva.

Nažalost, i ovaj događaj pokušali su da osenče crnogorski nacionalisti koji su danima slali neprimerene poruke pozivajući državne organe da zabrane ulazak patrijarhu Irineju u Crnu Goru, kao i organizovanje ove proslave.

- Znam da im smeta što mi Srbi poštujemo sebe i svoje pretke, kao i svetlu istoriju našeg naroda. Crna Gora je naša država, a u ovom događaju nema ni trunke politike. Kada nešto slično rade drugi, to nije problem, ali jeste kada su Srbi u pitanju. Crna Gora se hvali multietničkim skladom, a poslednji pritisci svakako nisu potvrda toga - kaže, za "Novosti", Marko Bato Carević, gradonačelnik Budve.

Nakon patrijaršijske liturgije i osvećenja paraklisa Svetog velikomučenika kosovskog cara Lazara i manastirskih konaka, uslediće kulturno-umetnički program na kome će nastupiti Nikola i Bojana Peković, Vera Stolić, Danica Crnogorčević, Srpski pravoslavni pojci, hor Srpskog pevačkog društva "Jedinstvo" iz Kotora, narodni guslar Stevan Čavor i Pevačko društvo "Grbalj". Vernicima će se obratiti patrijarh Irinej, mitropolit Amfilohije, Stanko Magud i Marko Bato Carević.MIRAŠEVA PROVOKACIJA

RAŠČINjENI sveštenik i vođa tzv. Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Miraš Dedeić nastavio je sa provokacijama i na dan dolaska patrijarha srpskog Irineja. Onima koji "ruše CPC i Crnu Goru" on je poručio da se "pozabave pitanjima svoje države".

- Povedite računa o Srbiji, Republici Srpskoj, Vojvodini da se ne skupite na Beogradski pašaluk. A država Kosovo i Albanija, to su vaši i naši susedi - rekao je Dedeić.

SLUŽBA NA KRSTOVDAN

PATRIJARH Irinej, posle pauze zbog narušenog zdravlja, služio je U petak ujutru na praznik Krstovdan liturgiju u beogradskoj Sabornoj crkvi.

Patrijarhovo zdravlje, kako kažu u sedištu SPC, je dobro i on se u potpunosti vratio redovnim obavezama. Lekarski tim koji brine o njemu sugerisao mu je da se ne iscrpljuje obavezama i putovanjima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije