Иринеј пред хиљадама верника: Неће овоземаљским декретом уништити оно што је вековима сејано (ФОТО / ВИДЕО)

В.К.

27. 09. 2019. у 17:28

Иринеј пред хиљадама верника: Неће овоземаљским декретом уништити оно што је вековима сејано (ФОТО / ВИДЕО)

Фото:ins4s

Прослава обележавања 800 година аутокефалности Српске православне цркве и светосавља у Црној Гори и Боки которској одржава се вечерас и у суботу у Грбљу. Иринеја дочекао велики број верника
ПРОСЛАВА обележавања 800 година аутокефалности Српске православне цркве и светосавља у Црној Гори и Боки которској одржава се вечерас и у суботу у Грбљу.

Древно здање које броји 15векова трајања окићен је са хиљаде црквених заставица, а доминирале су оне највеће које су прекриле зидине манастира.

Народ је дошао са свих страна, а поносити крај дочекао је свог патријарха први пут након 27 година. Тада је ово место посетио данас блаженопочивши патријарх српски Павле.

У 18 сати одржана је вечерња служба, а сат касније почела је је свечана академија на којој говори публициста Драгослав Бокан.

ПРОЧИТАЈТЕ И: ПАТРИЈАРХ НЕ ХАЈЕ ЗА ПРЕТЊЕ ИЗ ЦРНЕ ГОРЕ: Одлазим у Грбаљ по сваку цену
ОЧЕКУЈЕ СЕ ДОЛАЗАК ИРИНЕЈА

У манастиру Подластва чека се долазак његове светости патријарха српског Иринеја.


фото В.Кадић


БОШКО РАДАНОВИЋ: СРЦЕ МИ ЈЕ ПУНО

Један од најстсријих који су дошли да поздраве патријарха је Бошко Радановић (89).


- Срце ми је пуно. Долази његова светост. Сад кад сам ово дочекао могу да умрем, приче крепка старина, који нам је саопштио да је 62 године ктитор многих цркава на српским просторима.фото В.Кадић


МЕЂУ ОКУПЉЕНИМА И МАЛИ ЈАКОВ (ФОТО)

Из Берана је са мајком стигао Јаков Бубања стар свега девет месеци.


фото В.Кадић


ПАТРИЈАРХА ДОЧЕКАЛО ХИЉАДЕ ВЕРНИКА

Патријарх српски Иринеј стигао је нешто после 18 сати у Грбаљ, где га је дочекало хиљаде верника.

фото В.Кадић
АМФИЛОХИЈЕ: ДОЛАЗАК ПАТРИЈАРХА ЈЕ ДАР БОЖЈИ

На свечаној академији митрополит црногорско приморски Амфилохије у краткој беседи рекао је да је долазак патријарха дар Божји.

фото В.Кадић


- Овде је долазио и Свети Сава, па редом сви патријарси у ову садашњу Црну Гору и древну Боку Которску. До Св. Петра па до Петра Другог Тајновица. Ваша светости добродошли на многаја и благаја лета, рекао је митрополит Амфилохије.

Градоначелник Будве Марко Бато Царевића поздравио је патријарха Иринеја пожелевши му добро здравље у свету земљу, светог оца Лазара грбаљског и косовског.

фото В.Кадић


ИРИНЕЈ: ОНО ШТО ЈЕ ВЕКОВИМА СЕЈАНО НЕЋЕ УНИШТИТИ ЉУДИ ОВОГ СВЕТА

ПАТРИЈАРХ српски господин Иринеј вечерас је изјавио да се догађају у Подластви радује цело Српство и да је овај догађај велико охрабрење за сав православан народ ма где се налазио. Он је то рекао након вечерње у манастиру Подластва у Грбљу, где се данас и сутра обележава 1500 година постојања овога храма, а сутра ће бити освећен и параклис Кнеза Лазара, као и манастирски конаци.


–Хвала Богу да учествујем у овој свечаности и то је велика радост. Ово није радост само Црне Горе него целог Српства и ван Србије, већ и из расејања. Ова радост ће допринијети до свих. У свету влада мишљења да је слаба вера у Црној Гори. Ово што данас видимо, обновљене цркве и свештенство је заиста чудо божје и велико охрабрење за све нас. Овдје је жива вера и то од првих дана хришћанства и данас се преноси и вјерујем да ће се тако наставити. Oве цркве које су окитиле ове просторе и оживело свештенство су заиста чудо Божије. Ово је велико охрабрење за цело Српство.Оно што је вековима сејано на овим просторима и народа овога краја не може да се уништи ни декретом нити заповешћу људи овог света.

Тај облачак се разилази, али истина божја је неуништива и што Бог благослови човек не може да уништи. Да је то истина уверили смо се у прошлости када смо се охладили од цркве, а наш једини пут је пут повратка богу и цркви и оној вери и истини наших предака који су стварали су велика дела. Славимо 15 векова ове светиње и оно што Бог подржава човек му ништа не може. Нека је благоловен дан и нека смо сви благословени и једини наш пут је да се вратимо Богу, цркви и истини и онда нас Бог неће напустити. Нека Србе Бог умножи благослови и овдје у Црној Гори и свуда где живи православни народ - рекао је патријарх Иринеј.

(in4s.net)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (12)

Baranin

28.09.2019. 00:55

@Niki Lauda - Ko je god na strani oca svojega i materi svoje ima i može!A ko je na strani Gospoda Boga...Njegovo je sve!Ko ne poštuje oca i majku svoju i ne voli Stvoritelja svoga i ne ljubi bližnjega svoga kao sebe sama...taj nema ništa...Taj je izgubljen zauvijek...Želim ti vaskrsenje duše tvoje...jer očima svojim i srcem svojim i dušom svojom progledaćeš i znaćeš da je sve što vidiš,čuješ i osjećaš Hrist...Jedina, iskrena i neizbježna ljubav...

Миро Марковић

27.09.2019. 18:47

Дирнут сам до срца лепотом припремања велике прославе православног србског народа из Грбња. Радујте се, драга браћо, у вери свевишњем Богу, јер та вера нас је све сачувала хиљадама година. И нека буде тако буде још много хиљада година и биће све заједнички чувамо нашу веру православну. Живели сви на многаја љета и срећан Вам празнични дан Св. Јована крститеља.

ВОЗДВИЖЕЊЕ ЧАСНОГ КРСТА - КРСТОВДАН

27.09.2019. 23:45

@Миро Марковић - Nije Sv. Jovan Krstitelj vec Krstovdan...ВОЗДВИЖЕЊЕ ЧАСНОГ КРСТА - КРСТОВДАН....!!!

Петар

27.09.2019. 18:58

Има се. И ја сам дао. И даћу опет. То је моја Црква, мој патријарх и мој народ. С радошћу ћу дати и много више од новца.

Marko

27.09.2019. 19:04

Sta li je ovaj mucenik "niki lauda" mislio ovim komentarom ni on sam ne zna.Mucenik.Bitno je da srpski patrijarh obilazi srpski narod u srpskim zemljama

Шатор

27.09.2019. 19:34

Браћо и сестре Црногорци, оно што отпадне, срећан му пут... А што остане је оно најбоље, а за најбоље ће и бити слава вјечна... Зора руди, издржите још мало, пред зору мрзне!

Србин

27.09.2019. 23:24

Поздрав за браћу у Црној Гори. Српски народ мора да се држи заједно. И да нас има што више!

Миљан

28.09.2019. 00:33

Паштровићи одржали сте часно име да Вас се ваш и свих нас Цар Лазар никада постидео не би. Слава СРПСТВУ и светом Православљу!

Njegoševa Crna Gora

28.09.2019. 00:36

Srpska Sparta još je živa, i živjeće dok je sveta, Boka nije Montenegro, pa kom' smeta neka smeta! Veći dio Crne Gore, zna korjene svoga roda, Časni krst i Svetosavlje, naš je put i sloboda! Živela Srbija i prava Crna Gora!