Traže istragu protiv Pupovca, optužuju ga za rušenje Ustava

Tanjug

23. 09. 2019. u 13:55

Траже истрагу против Пуповца, оптужују га за рушење Устава

Milorad Pupovac ,Foto Tanjug

HVIDRA za Pupovca kaže da je "deklarisani mrzitelj Hrvatske", "profesionalni Srbin" i "potrčko" predsednika Srbije Aleksndra Vučića, koji, kako tvrde, širi govor mržnje.
Glavni odbor Zajednice udruženja ratnih vojnih invalida (HVIDRA) danas se ponovo obrušila na predsednika SDSS Milorad Pupovca i pozvala državne institucije da istraže njegove aktivnosti, zbog, kako smatraju, kontinuiranog rušenja Ustava i Deklaracije o Domovinskom ratu.

HVIDRA za Pupovca kaže da je "deklarisani mrzitelj Hrvatske", "profesionalni Srbin" i "potrčko" predsednika Srbije Aleksndra Vučića, koji, kako tvrde, širi govor mržnje.

Smatraju da svi pred zakonom moraju biti jednaki te da i Pupovac mora odgovarati za, kako navode, kontinuirano kršenje zakona, Ustava i Deklaracije o Domovinskom ratu.

PROČITAJTE JOŠ -USTAŠIZACIJA HRVATSKE: Crne uniforme i “za dom spremni” pod okriljem sportskih igara u Koprivnici

Kako je prenela HINA, članovi HVIDRA ponovo su pozvali nadležne da rade svoj posao, a posebno veterane i sve građane srpske nacionalnosti da osude postupke i njegove "izlive govora mršnje" prema hrvatskoj državi i svim njenim građanima”.

Saopštenje HVIDRE usledilo je nakon intervjua koji je Pupovac dao slovenačkom Delu u kojem, kako se ocenjuje, lider SDSS nastavlja "sramotni niz uvreda i kleveta protiv Republike Hrvatske i njenih građana”.

Opisujući Pupovca kao "potrčka" predsednika Srbije Aleksandra Vučića, iz HVIDRA navode da je, sudeći prema tom intervjuu, "potpuno očigledno da se radi o kontinuiranim ciljanim postupcima prizivanja duhova prošlosti i stigmatizovanja hrvatskih građana, uz podsticanje na blaćenje vrednosti Domovinskog rata i "negiranje velikosrpske agresije".

HVIDRA smatra da je takvo Pupovčevo delovanje pravi šamar "svima onima koji su shvatili da se on, kako anavode, navodno izvinio za poslednje izjave kada je, između ostalog, uporedio savremenu Hrvatsku i režim ustaške NDH.

Sada je, smatraju, jasno da Pupovac uporno nameće nebulozne teme ustaštva u modernoj hrvatskoj državi i nastavlja s uvredama kada ističe da se u hrvatskom društvu "generiše ideologija mržnje".

A ustvari, navodi HVIDRA, tu ideologiju "on lično stalno generiše, jer se svojim provokacijama promovisao u lažnog zaštitnika srpske manjine i glavnog sejatelja mržnje prema hrvatskom narodu”.

Posebno je, kažu, žalosno da takva osoba godinama predaje hrvatskoj deci kao vanredni profesor Filološkog fakulteta Univerziteta u Zagrebu, Odseka za lingvistiku.

Kao primer navode da Pupovac kao "deklarisani mzitelj Hrvatske, u ovoj akademskoj godinipredaje upravo hrvatski jezik i književnost.

HVIDRA u saopštenju poziva pomenuti fakultet da se o tome izjasni.

Navode i da Pupovac "poslednjim izjavama "da je protiv Srba izvršeno etničko čišćenje i kršenje međunarodnog prava", svesno negira velikosrpsku agresiju i okupaciju hrvatskog teritorija, kao i oslobodilačke akcije hrvatske vojske, a posebno "veličanstvenu vojno-policijskuakciju `Oluja`”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije