USTAŠIZACIJA HRVATSKE: Za dom spremni odzvanjalo Koprivnicom

J. KERBLER

23. 09. 2019. u 12:23

УСТАШИЗАЦИЈА ХРВАТСКЕ: За дом спремни одзвањало Копривницом

Foto Tanjug

Pod okriljem sportskih igara duh ustaštva opet defilovao Hrvatskom. Ponovljene prozivke i napadi domoljuba na lidera Srba Milorada Pupovca

ZAGREB

OD STALNOG DOPISNIKA

USTAŠIZACIJA i napadi na lidera Srba Milorada Pupovca, ponovo su dobili na zamahu u Hrvatskoj.

Prošlog vikenda članovi HOS u crnim uniformama i sa zastavama na kojima je pisalo "Za dom spremni" postrojili su se na trgu u Koprivnici, a zatim krenuli prema kampusu gde su se igre održavale. Sportske igre veterana organizovalo je Udruženje dragovoljaca HOS Koprivnice, a prisustvovao im je i ministar branitelja Tomo Medved. Na skupu je bio i Marko Skejo, kao ratni zapovednik HOS-ove bojne "Rafael Boban", a uzvikivalo se "Za dom spremni" i pevalo "Lijepo li je Hrvat biti".

Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, koji je iz SDP-a, nije se ogradio od događaja na skupu, a iz saopštenja grada Koprivnice može da se iščita kako je grad finansijski pomogao organizatorima sa oko 700 evra, ali da niko ne može predvideti što će se na skupu dogoditi i govoriti.

- Hrvatsko se društvo igra vatrom - komentarisao je događaje u Koprivnici istoričar dr Tvrtko Jakovina. - Ako želi Hrvatsku koju će određivati Skejo, onda je ovo normalan trend. Hrvatska po meri Skeje odgovara određenom broju građana koji smatraju da mogu živeti od hrvatstva, i to od ovakvog, šovinističkog, ustaškog. To je jedina tačka oko koje se ta populacija okuplja.

Kaže da država hrani te ljudi koji licitiraju domoljubljem i stalno se pomeraju granice prema rehabilitaciji NDH.

Istoričar dr Ivo Goldštajn kaže da je koprivnički defile HOS značajan korak u legalizaciji pozdrava "Za dom spremni" i daljoj ustašizaciji Hrvatske.

- Duh je pušten iz boce i teško ga je vratiti - smatra Goldštajn. - Skupovi sa ustaškim pozdravom postali su, voleli mi to ili ne, deo uobičajenog političkog života. Takvi događaji više nisu pojedinačni slučajevi, nego su deo organizovane kampanje.

A u nedelju je udruženje veterana Hvidra ponovo napalo Milorada Pupovca, kojeg je optužilo da je "zloćudni tumor na najosetljivijem mestu Hrvatske".


PROČITAJTE JOŠ - Svaki drugi Hrvat podržava "Za dom spremni"


- Njegovi ponovni istupi u slovenačkom "Delu" vrve od netačnih, neistinitih izjava koje optužuju i dele packe hrvatskim građanima i Republici Hrvatskoj - navedeno je iz Hvidre. - Vežući se za ćirilicu, za ugroženost Srba u Hrvatskoj - način na koji se on obraća i na koji osuđuje Hrvatsku, smatramo da to nije primereno.

Kako sada stoje stvari, nastavak koalicije HDZ i SDS nije sporan i samo se čeka trenutak kada će se to i zvanično potvrditi. Premijeru Plenkoviću je stalo da sadašnja koalicija ostane jedinstvena, ali ostaje pitanje kako se Hvidra "otela" kontroli, kada se zna da je na njenom čelu Josip Đakić, inače član HDZ, baš kao što je to i Plenković.


PROČITAJTE JOŠ - Ustaški poklič ZDS ponovo deli hrvatsko društvoOSLOBAĐAJUĆE PRESUDE

Pupovac je u intervjuu za "Delo", između ostalog, izjavio da je retrogradni proces u Hrvatskoj počeo da se razvija nakon oslobađajuće presude dvojici generala u Hagu 2012. Anti Gotovini i Mladenu Markaču, a ojačao je posle ulaska Hrvatske u Evropsku uniju. Sve je dostiglo "vrhunac" protestima zbog postavljanja ćiriličnih tabli u Vukovaru.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (20)

logika

23.09.2019. 13:10

Uglavnom su katolici Hrvatske, i danas kao i pre ostali isti. Nije bilo nikakvih promena u odnosu prema NDH i ustašama, kao što nije bilo ni posle drugog svetskog rata. Jedino što nisu smeli, u periodu posle drugog svetskog rata, da se javno eksponiraju kao danas.

Рашо

23.09.2019. 13:28

Ако држава и народ који је починио три геноцида у једном веку ни једном не буду кажњени него награђени сасвим је логично да наставе тако да се понашају и чиниће то све док не "плате дугове" за раније почињена зла. Нема ту ништа необично нити иа места чуђењу. За чуђење је једино да Србија и Срби немају организован приступ истраживању, документовању и доказивању злочина да би се тај процес најзад отворио!

darko

23.09.2019. 17:51

@Zli Porucnik - Ne slažem se baš s tomob jer ima i crnogorskih ustaša i to preko nekoliko.

RistaCrnoHumorista

23.09.2019. 15:25

Oni nemaju druge istorije osim NDH tvorevine. Ban Jelačić što se njime toliko ponose kod nas je u rangu drugorazredne istorijske ličnosti, a najveće ličnosti u istoriji su im ustaše Josip Broz, Ante Pavelić i Franjo Tuđman, tako da osim fašizma od Hrvata neočekujem ništa drugo!!!

Jo pariz

23.09.2019. 17:01

Sto kukate ko neki hrvati pa iznesite cetnicke uniforme.pevajte za kralja i otadzbinu u ime BOGA.zivela Srbija.Ubij neprijatelja.zivelo Pravoslavlje.a ne puna su vam usta iemo u evroopu a mislité na e zajednicu.postali ste gore p od svih iz bivse jugoslavije.Rodoljube ste sto papsili sto pobili sto neprijatelju isporucili.veru Pravoslavnu ste zapostavili.drazi su vam beogradski masoni grozne tv emisije zadruga i neznam kojekakve bljuvotine turske serije.a sad vam smetaju hrvati.

Marko

23.09.2019. 17:06

Jedino protiv koga su u celoj njihovoj istoriji doticni ratovali su srpski starci, babe i deca koju su nemilosrdno ubijali po nebranjenim selima i Jasenovcu. Tisucljetna lepa njihova a zastava im od juce. Preko dana pricaju a nocu buncaju o Srbima. Kad nesto slave opet samo o Srbima. Puni komplexa, zlobe.. Svakoj imperiji su se sagli do zemlje. Sta bi radili da su ratovali protiv nato i 20 najjacih zemalja na svetu, ili oborili neki nevidljivi?

Ljube

23.09.2019. 17:46

Ovo lici na samounistenje ovog naroda ,Hrvata ,,oni nemaju pameti najvise dve tri godine i oni pucaju ,gase se ....zivi bili pa videli

Oskar

23.09.2019. 18:34

Šta se palite na hrvate i šta rade u svpjoj domovini.Pa Vi imate ministra vojnog srtućnjkaka za zraćne prevoz eura iz Kanade! Hahahahhihihih

Др Милан Лекић

23.09.2019. 20:55

"Католичка акција - трећи део". На један позив Римокатоличке цркве то фарисејство би престало, али њега нема. Ради се о припреми за нови рат у коме би крајњи исход био потпуна ревизија резултата оба Светска рата на Балкану и довршење последњег - стварање Велике Албаније и Велике Хрватске. Зато Немци, Ватикан и ЕУ "ћуте", а од Додика и Вучића иза кулиса траже подршку за решење "Косовског" и ткз. "хрватског питања у БиХ". Српски одговор мора бити интернационализација "хрватског питања" у УН...

Zuco

26.09.2019. 19:00

Zanimljivo koje smo mi p ,vecina komentatora sigurno ima HR papire s Hrvatskim grbom.I rado ih nose u dzepu kad idu radit u EU.I rado primaju HR kn koje su direktno povezane s NDH.Jer im je tvorac Pavelic.One nikom ne smetaju a smeta pozdrav.

komandant 1001

01.10.2019. 10:30

@Zuco - Te pare HR (kune) su dokaz ustaške prisutnosti u HR odnosno ustašizacije koja je gmizala a sada se diže na zadnje noge.Ništa čudno ništa neobično za slučajnu državu