NATO vežba na severu Crne Gore

M. S.

16. 09. 2019. u 13:20

НАТО вежба на северу Црне Горе

Foto Tanjug

U Crnoj Gori počela multinacionalna vojna vežba "Zajednički izazov"
Crna Gora je od ponedeljka domaćin treće multinacionalne vežbe "Zajednički izazov 2019", koja će biti održana u širem reonu Kolašina i na izrađenom Vojnom poligonu za alpinističku obuku pešadijskih jedinica "Lipovo".

- Učestvuje preko 300 pripadnika Armije Republike Severne Makedonije, Oružanih snaga Italije, NATO Centra izvrsnosti za planinsko ratovanje stacioniranih u Republici Sloveniji, uz podršku eksperata iz oblasti planinskog ratovanja iz oružanih snaga Republike Austrije. U ulozi posmatrača učestvovaće i pripadnici Nacionalne Garde države Mejn (SAD), saopšteno je iz Ministarstva odbrane Crne Gore.

Pročitajte još - SAD ZOVU "VOJSKU KOSOVA" NA VEŽBU: U Albaniji treniraju sa NATO da pokore sever!

- Vežba "Zajednički izazov 2019" multinacionalna je vežba ranga čete u kojoj učestvuju NATO članice, kao i članice Partnerstva za mir (NATO/PfP). Bazirana je, na imaginarnom scenariju operacija podrške miru (PSO) i upravljanja kriznim situacijama (CRO), pod okriljem UN misija i NATO-a. Cilj je uvežbavanje jedinica i komande bataljona u izvršenju operacija za podršku miru i upravljanja u kriznim situcijama u multinacionalnom okruženju, koja se odvija u planinskim uslovima, oslanjajući se na relevantan scenario koji osigurava uspešno sprovođenje budućih misija. Time će se poboljšati uvežbanost štabnog osoblja iz planinskih jedinica, uključujući multinacionalne jedinice za planinsko ratovanje, sa ciljem podrške NATO i UN misija u operacijama podrške miru i upravljanju kriznim situacijama, deo je saopštenja Ministarstva odbrane, koje naglašava da će završni deo vežbe, biti 27. septembra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije