Reket potresa Zaeva?

M. STANČIĆ

22. 08. 2019. u 18:57

Рекет потреса Заева?

Katica Janeva na putu za zatvor Foto Alfa TV

Posle privođenja šefice Specijalnog javnog tužilaštva Katice Janeve u skandalu u Severnoj Makedoniji. Opozicioni VMRO-DPMNE sugeriše mogućnost proširenja megaafere na pomagače

SKOPLjE - OD STALNOG DOPISNIKA

PRIVEDENA šefica Specijalnog javnog tužilaštva Katica Janeva, u četvrtak ujutro uz policijsku pratnju prevezena je iz pritvorskog odeljenja skopskog zatvora u Đevđeliju, da bi prisustvovala pogrebu svoje 83-godišnje majke. No, posle polučasovnog zadržavanja u kapeli đevđelijskog groblja, gde joj je pozlilo, ona je pre sahrane vraćena u istražni zatvor u Skoplju.

PROČITAJTE JOŠ - UHAPŠENA KATICA JANEVA: Policija blokirala ulicu i upala u kuću specijalne makedonske tužiteljke (VIDEO)

Janevoj je određen 30-dnevni pritvor dok traje intenzivna istraga kriminalne afere "Reket", koja potresa same temelje državnih institucija. U istražnom zatvoru u Skoplju prethodno su "smeštena" dvojica direktnih ucenjivača Bojan Jovanovski Boki 13, i Zoran Milevski Kičevac, koji su pod obećanjem olakšica kod Janeve, zaštitom od robije, preuzeli 1,5 miliona evra od preduzetnika Jordana Kamčeva, prvoosumnjičenog u predmetu "Imperija", a koje je pokrenulo Specijalno javno tužilaštvo.

PROČITAJTE JOŠ - AFERA "REKET" Ispitana tužiteljka, objasnila zašto je na saslušanje išla sa advokatom

Direktor skopskog zatvora Esad Rahić potvrdio je da je Janeva u pritvorskoj jedinici bez mogućnosti direktnog kontakta sa dvojicom pritvorenih.

U iščekivanju eventualnog proširenja istrage u slučaju "Reket" i na neke političke "pomagače" iz vladajućeg SDSM-a lidera i premijera Zorana Zaeva, kako sugerišu iz opozicionog VMRO-DPMNE, komentarom posle privođenja Janeve, oglasila se specijalna tužiteljka Fatime Fetai.

- Ovo što se dešava može da bude samo dobar pokazatelj da svako ko se ogrešio pred zakonom, mora da odgovara. Međutim, s druge strane, individualna krivična odgovornost jednog od tužilaca u SJT ne sme biti izgovor, odnosno opravdanje, da se zaboravi celokupni kriminal počinjen u našoj državi u poslednjem periodu i da mi zaustavimo našu borbu - rekla je Fetai.

Skopski advokat Stevan Pavleski je najavio podnošenje žalbe Krivičnom sudu u Skoplju za određenu meru pritvora, ukazavši da njen odlazak na pogreb majci u rodnoj Đevđeliji "situaciju čini složenijom i komplikovanijom". Meru jednomesečnog pritvora Janevoj je izrekao sudija prethodnog postupka Sead Redžepagić, i to "po sva tri osnova": opasnost od ponavljanja dela, mogućnost uticaja na svedoke i opasnost od bekstva.

Tužiteljka Državnog javnog tužilaštva za progon organizovanog kriminala i korupcije Vilma Ruskovska je izjavila da ne zna tačno koliko je novca stečenog ucenom Kamčeva - možda završilo kod Janeve.

- Istraga može da traje i šest meseci, možemo da zatražimo i njen nastavak, ali ako želimo da se održi pritvor, mislim da u roku od tri meseca mora biti podignuta optužnica - izjavila je Ruskovska.

Zoran Zaev

BRISEL UZDRŽAN

EVROPSKA komisija zasad je uzdržana i ne komentariše slučaj "Reket" u Severnoj Makedoniji, ali naglašava da od makedonske vlasti očekuje temeljnu istragu. Rad specijalnog tužilaštva, borba protiv korupcije i organizovani kriminal su među ključnim uslovima za dobijanje datuma za pregovore sa EU, datum koji je za Severnu Makedoniju do sada dva puta bio odlagan.

KAZNA NAJMANjE TRI GODINE ROBIJE

IZ Tužilaštva je potvrđeno je da je osumnjičena Janeva za ulogu u slučaju "Reket" osumnjičena dokazima da je iskoristila službeni položaj i ovlašćenja, pa je za sebe pribavila nameštaj vredan pet hiljada evra, a dvojici osumnjičenih Bojanu Jovanovskom i Zoranu Milevskom pak omogućila nezakonsku korist od 1,5 miliona evra. Za to krivično delo predviđena je kazna zatvora od najmanje tri godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

НЕВЕН ГНЕВЕН

23.08.2019. 07:15

Скоро сви велики криминалци и лопуже који су до сада притварани, увек добију неки напад или разболе се у затвору. Дали то влада нека епидемија у затворима? А пре тога никада нису ишли код лекара.