„PREMIJER DA DA OSTAVKU!“ Crnogorska opozicija besna posle spiska o povoljnim kreditima

I. D. Stojadinović

12. 08. 2019. u 20:41

„ПРЕМИЈЕР ДА ДА ОСТАВКУ!“ Црногорска опозиција бесна после списка о повољним кредитима
Reakcija opozicije nakon što su obelodanjeni podaci o povoljnom kreditiranju funkcionera. Traže i celu listu privilegovanih, navodeći da spisak ukazuje na korupciju

NAKON što je Vlada skinula oznaku tajnosti sa podataka o dodeli stanova i kredita koji su pod povoljnim uslovima dodeljivani državnim funkcionerima od 2017. do danas, a na kojem se našlo 96 činovnika, opozicija je oštro reagovala navodeći da spisak ukazuje na korupciju i pljačku države. Zbog spornog spisaka, pozvali su premijera Duška Markovića da podnese ostavku, a od Vlade zatražili da objavi spisak privilegovanih koji su na isti način dobili stan od sticanja nezavisnosti 2006. godine.

Pročitajte još: Crna Gora u kandžama korupcije?

Poslanica Demokratskog fronta Branka Bošnjak pozvala je premijera Markovića da podnese ostavku nakon što je, kako je kazala, objavljen delimičan spisak državnih funkcionera koji su dobili stanove i kredite po povlašćenim uslovima, a na kojima su, kako tvrdi, supruge, ćerke i sinovi Markovićevih funkcionera, njegovi savetnici i direktori direktorata. Kako je istakla, u drugim državama ovo bi bio skandal, Vlada bi istog časa pala i svi bi završili u zatvoru.

Ona traži od "Markovića i njegove bratije" da podnese ostavku jer ovo "razotkriva svu drskost, bahatost i nezaježljivu pohlepu režima".

Pročitajte još:ULAZAK CRNE GORE U EU: Korupcija zabrinjava Brisel

- Markoviću, imaš milione da čašćavaš podobne stanovima i kreditima, a nemaš da povećaš plate lekarima i univerzitetskim profesorima - kazala je Branka Bošnjak. - I ove sa spiska ti nazivaš beskućnicima, ove koji su obezbedili i svoje čukununuče na račun države, samo zbog te izjave treba da, ako imaš i trunku odgovornosti i evropskog manira, da ne kažem poštenog odnosa prema Crnoj Gori, podneseš ostavku. Da ste nešto naučili o evropskoj praksi, znali biste da stan na usluzi može imati samo premijer, ako nije stambeno obezbeđen i vraća ga kad završi mandat.

Za nju nema sumnje da je reč o protivzakonitom poslu, jer, kako tvrdi, odabranim visokim funkcionerima DPS-a su dodeljeni stanovi i krediti, iako su ih od države dobijali po nekoliko ili su stambeno veoma situirani i sa vrlo visokim primanjima. Bošnjak dodaje da se sa spiska vidi i da koalicija na vlasti nije ideološka, već isključivo interesna, te da je očigledno da vladavina DPS-a opstaje zahvaljujući ucenama.

Foto AP Duško Marković

Ona je zatražila i da Vlada javnosti na uvid da širi spisak privilegovanih, a isto zahtevaju i u Ujedinjenoj Crnoj Gori. Iz te partije su tražili da se objavi lista na kojoj će biti svi službenici koji su od referenduma 2006. godine do danas dobili stanove ili kredite pod, kako su naveli, neverovatnim uslovima.

- Taj spisak mora biti javan, jer se radi o velikim privilegijama i osobama čije prohteve smo finansirali svi, iz budžeta. Izvesno je da se radi o ljudima koji nemilosrdno arče budžet i novac svih nas. Svakako, ove bingo nagrade i stimulansi zaobilaze opozicionare, ma kojim se poslom bavili - poručili su iz te partije.

I ĐUKANOVIĆ DA OBJAVI SPISAK

VLADINA podela stanova i kredita funkcionerima i onima koji su većinom u gravitaciji vlasti, po više nego povoljnim uslovima, nepristupačnim običnom građaninu, iznova potvrđuje stepen zarobljenosti naše države - ocenjeno je iz Demosa.

Ta partija je zatražila da, isto što i aktuelni premijer, uradi i bivši - Milo Đukanović, te da se objavi spisak privilegovanih funkcionera koji su stanove i kredite dobili u periou njegovog mandata, "makar se našli kao dobitnici iste osobe".


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije