УЛАЗАК ЦРНЕ ГОРЕ У ЕУ: Корупција забрињава Брисел

И. Д. С.

29. 05. 2019. у 21:18

УЛАЗАК ЦРНЕ ГОРЕ У ЕУ: Корупција забрињава Брисел

Depositphotos

Оцена ЕК о напретку: недостају резултати у борби против организованог криминала. Орав: Чланство у ЕУ могуће, уз испуњење политичких и економских услова

ЕВРОПСКА комисија оценила је у извештају о напретку Црне Горе за 2019. годину да постоји известан напредак у борби против корупције и организованог криминала, али да и даље недостају конкретни резултати у одређеним сегментима организованог криминала и корупције на високом нивоу.

Шеф делегације Европске уније у Подгорици, Аиво Орав је у среду, након завршетка конференције у Бриселу, казао да је извештај Европске комисије о напретку Црне Горе веома садржајан, те да ће га представити председнику државе и Скупштине, премијеру и другим званичницима.

- Црна Гора је земља кандидат. Желите да се придружите Европској унији, а ЕУ с друге стране жели и да ви постанете њен члан - рекао је Орав, додајући да је у стратегији за Западни Балкан пре више од годину, наглашено да је чланство у ЕУ могуће, али да постоје веома јасни политички, економски и безбедносни критеријуми који морају бити задовољени. Како је навео, ЕУ својим извештајима предано ради на томе да се Црној Гори помогне да што пре постане део европске породице.

Прочитајте још - Дармановић: Црна Гора извесно следећа чланица ЕУ

Према речима високог представника Европске уније за суседску политику и проширење Јоханеса Хана, који је у среду у Бриселу представио Пакет проширења за Западни Балкан, Црна Гора је остварила напредак, али је потребно имплементирати реформе у области владавине права.

Аиво Орав

Када је реч о политичком критеријуму, ЕК наводи да је у посматраном периоду забележено слабо поверење у изборни систем у Црној Гори, те препоручила његово свеобухватно ревидирање. Како оцењују, правосудни систем у Црној Гори забележио је одређени напредак, али ће у наредном периоду бити неопходно унапредити законодавни оквир како би се обезбедила већа независност и професионалност правосуђа и спровођења у пракси.

Прочитајте још - Црна Гора очекује убедљивију подршку на путу у ЕУ

Оцењено је и да корупција превладава у многим областима, као да је и даље део који даје повода за забринутост, те да је на пољу борбе против корупције забележен "ограничен напредак". Према наводима из извештаја ЕК, пред Агенцијом за спречавање корупције су изазови кредибилности и независности, као и да су започете истраге одузимања имовине у процесима корупције на високом нивоу, али да је одговор на пресуде ограничен.

Иако, како ЕК наводи, није било значајног напретка кад је у питању слобода изражавања, сматрају да је остварен одређени помак у том делу.

ЕУ ЈЕ ПРИОРИТЕТ

КОМЕНТАРИШУЋИ Извештај о напретку, председник Мило Ђукановић је казао да у њему нема ништа неочекивано, те да се с правом потенцира владавина права.

- Чуо сам само неке тонове данас, касније ћу примити и званично извештај од господина Орава. Према свему ћемо се крајње одговорно понети. Чланство у ЕУ је наш приоритет, то није трка са временом, већ жеља за истим вредностима. Кључна су два дефицита - дефицит знања и дефицит владавине права - изјавио је Ђукановић.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Dejan

30.05.2019. 01:20

Odvojili se od nas misleći da će pre da udju u EU. Eto prodje 15 proleća a o oni još uvek čekaju... To nam sve govori

Anagust

31.05.2019. 03:54

@Dejan - Kad chete vi u Jevropu? Nikad, eto kad. A mi? Nebrini. 20 godina chekanja istorije nije puno.

realist.

30.05.2019. 02:11

. Nista Brisel ne zabrinjava a najmanje Korupcija sa kojom Brisel odavno se bavi. Pomislite sa Muslimanskom migracijom. Koliko su milijarde uzeli, I oni pricaju o korupcije.

CUJ BRISEL ZABRINJAVA KORUPCIJA

30.05.2019. 10:31

KO OCEMU, KURVA O POSTENJU. Vi ste nastali od korupcije, zivite od korupcije, i zivecete sve dok korupcija postoji.

Vatro Marx

30.05.2019. 11:39

Nije to toliko bitno povodom korupcije,Bitno je da Montenegro vec primljena u NATO-OTAN, sve ostalo se progleda krozpreste. Bitno je da Srbija vec je opkoljenasa svih strana agresorom.