POGLAVLjA PREPISANA OD SLOVA DO SLOVA: Optužbe protiv profesorke Pravnog fakulteta u Podgorici

I. D. STOJADINOVIĆ

sreda, 10. 07. 2019. u 21:37

ПОГЛАВЉА ПРЕПИСАНА ОД СЛОВА ДО СЛОВА: Оптужбе против професорке Правног факултета у Подгорици

Daliborka Uljarević i Bojana Lakićević Đuranović Foto in4s i Foto UCG

Osim razlike u naslovu, rad sa potpisom Lakićević Đuranović je i drastično skraćen

ANALIZA Centra za građansko obrazovanje pokazala je da je vanredna profesorka Pravnog fakulteta u Podgorici Bojana Lakićević Đuranović prepisala rad studenta, kojem je na specijalističkim studijama bila mentor i objavila ga kao svoj naučni članak u beogradskom časopisu "Pravni život".

Naime, student Đorđije Drinčić je specijalistički rad "Uloga i značaj Suda pravde u stvaranju, tumačenju i primeni prava EU" odbranio u junu prošle godine, a njegova tadašnja mentorka Bojana Lakićević Đuranović ga je pola godine kasnije, pod nešto drugačijim nazivom, a sa svojim potpisom, objavila u beogradskom magazinu. Osim razlike u naslovu, rad sa potpisom Lakićević Đuranović je i drastično skraćen, ali kako tvrde u CGO, poglavlja su prepisana "od slova do slova".

Pročitajte još - Profesorka Pravnog fakulteta plagirala rad svog studenata?

Povodom navoda o intelektualnoj krađi, profesorka se još nije oglasila, ali je najavila da će to učiniti u narednom periodu. U međuvremenu, Drinčić je potvrdio da je njegov specijalistički rad pod imenom profesorke Lakićević Đuranović objavljen u beogradskom pravnom časopisu. Kako je kazao, nije upoznat u kojim okolnostima je rad objavljen pod njenim imenom. CGO se obratio Pravnom fakultetu i Rektoratu Univerziteta Crne Gore, tražeći da hitno preduzmu neophodne sankcije za kršenje akademskog integriteta.

- Očekujemo da preispitate kompletan dosadašnji rad Lakićević Đuranović - navodi se u inicijativi CGO.

Direktorka CGO Daliborka Uljarević je kazala da je predlog za utvrđivanje sankcija upućen rektoru Danilu Nikoliću, predsedniku Suda časti Borisu Vukićeviću, prorektorki i predsednici Naučnog odbora UCG Ireni Orović, kao i dekanki Pravnog fakulteta Aneti Spaić.

- Ne bi bilo dobro da nadležni na UCG sada vreme troše u načinima da administrativno operu ruke od ovog slučaja, kako je to ranije bila dominantna praksa - poručila je Uljarevićeva.

PRAVNI NEĆE TOLERISATI

SA Pravnog fakulteta nagovestili su da će protiv Bojane Lakićević Đuranović biti pokrenut postupak za ispitivanje akademskog integriteta.

- Pravni fakultet smatra nedopustivim svaki oblik prevare, a naročito plagiranje rada studenta od strane profesora, jer je akademski integritet nastavnog osoblja od posebnog značaja za stvaranje novih, uspešnih generacija pravnika, sudija i advokata - kazali su iz te obrazovne ustanove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije