DA li će odbegli državljanin Srbije Saša Sinđelić uskoro imati novu misiju - ovog puta uperenu protiv matične države? On je u ponedeljak prebegao u Crnu Goru i trenutno se nalazi u Centru za azilante, a kako se u sredu moglo nezvanično čuti u Podgorici ovaj svedok saradnik u procesu "državni udar" biće izručen Hrvatskoj gde bi mogao da svedoči o navodnoj umešanosti državnih organa Srbije u provociranje međugraničnih incidenata.

Pročitajte još: SAŠA SINĐELIĆ PREBEGAO U CRNU GORU: Sinđa pobegao od pretnji iz Srbije?

Sinđelić je navodno pod jurnjavom "bezbednosnih službi Beograda" po šumama i gorama uspeo pre tri dana da se "bosonog i krvavih tabana" domogne Crne Gore i spase svoju glavu. Od zvanične Podgorice tražio je politički azil. Međutim, naruku mu ne ide Zakon o međunarodnoj i privremenoj zaštiti stranaca jer je njime precizirano - "azil se neće odobriti strancu koji traži međunarodnu zaštitu, ukoliko je počinio teško krivično delo, koje nema politički karakter". A jeste, jer je Sinđelić u Hrvatskoj pravosnažno osuđen na 21 godinu za ubistvo farmera Mirka Fotisa, tamošnjeg državljanina, kome je pucao u leđa, a potom ukrao traktor i prebegao u Srbiju. Navodno bi mu "svedočenje" protiv Srbije olakšalo izdržavanje zatvorske kazne. Zato mu se, kako se priča u Podgorici, sprema karta za Zagreb.

Pročitajte još: Saša Sinđelić: Niko mi nije tražio da ubijem Đukanovića

MUP Srbije oglasio se u sredu demantujući navode pojedinih medija u Crnoj Gori da je Sinđeliću u toj zemlji prećeno likvidacijom, tvrdeći da se radi o najobičnijoj izmišljotini.

ODBIJEN ZAHTEV? VIŠI sud u Podgorici je još 22. aprila odbio zahtev Hrvatske za izručenje Sinđelića Zagrebu. To je bilo uoči presude optuženima za pokušaj "državnog udara" 9. maja.

- Izmišljotina je da je toj osobi neko pretio i da je zbog toga pobegao u Crnu Goru. Takođe, ta osoba nije politički aktivna u Srbiji, pa samim tim ne može biti politički progonjena. Dve osobe koje su nedavno proterane iz Srbije su pokušale da mu nedavno pomognu u prebacivanju u Crnu Goru. Očigledno je da se sa pomenutom osobom planiraju neke aktivnosti, a MUP Srbije sa time nema nikakve veze. Očigledno je da je ta osoba imala nečiju pomoć da se prebaci u Crnu Goru i da je ilegalnim putem prebačen mimo graničnih prelaza. Naravno to je krivično delo za koje će odgovarati oni koji su ga počinili, a istraga je u toku - saopštili su iz MUP-a Srbije.

"Kadija te tuži, kadija te sudi"

ZBOG svedočenja Sinđelića Andrija Mandić i Milan Knežević osuđeni su prvostepenom presudom na po pet godina zatvora. SDT Milivoje Katnić nedavno je izjavio da je optužnica protiv Kneževića podignuta bez dokaza! Na pitanje "Novosti", da li će zbog toga reagovati, Knežević je rekao da se mora konsultovati sa advokatima. A advokat odbrane, Jugoslav Krpović, objasnio je da je hipotetički moguće pokrenuti krivični postupak protiv Katnića, za zloupotrebu službenog položaja, ali da je to samo "želja pusta" i da je to ravno onoj narodnoj - "kadija te tuži, kadija te sudi".