Herceg Novi: Srednjovekovna pijaca na trgu

V. Vujnović

ponedeljak, 06. 05. 2019. u 09:35

Херцег Нови: Средњовековна пијаца на тргу

Ispod Sat-kule - Foto V. V.

Snimanje dokumentarca o Herceg Novom u okviru digitalizacije Kanli kule

TRG Mića Pavlovića u hercegnovskom Starom gradu dobiće sutra, ali samo privremeno izgled kakav je imala gradska pijaca u srednjem veku. Scenografija će poslužiti za snimanje dokumentarnog filma o gradu, koji se priprema u okviru projekta digitalizacije Kanli kule. Film će biti storija o osnivanju i razvoju Herceg Novog, prikazivaće život njegovih meštana nekad, njihove navike, način ishrane, odevanja, karakteristike izgleda i govora, i naravno, biće utemeljen na istorijskim činjenicama. Posebna pažnja biće posvećena upoznavanju sa tvrđavom Kanli kula i njenom ulogom u toj priči, ali i sa ličnošću Herceg Stjepana i značajem Trga Soli, jer je trgovina solju bila inicijalna za osnivanje Herceg Novog.

Prvi kadrovi dokumentarca snimljeni su ispod Sat-kule, još jednog od gradskih arhitektonskih simbola i na starogradskom trgu Belavista.

Pročitajte još: HERCEG NOVI: Za Belu vilu 30.000 evra

Režiser i autor filma je Dragi Vujačić, a produkcija je zadatak firmi "Digital dab" i "Čikom" koje su bile najbolji ponuđač na tenderu za nabavku opreme i izradu digitalnih sadržaja koji je raspisala opština Herceg Novi.

Film će osim na našem jeziku imati naraciju na engleskom, ruskom i nemačkom, a gledanje će biti omogućeno na Kanli kuli, u autentičnom ambijentu kroz posebne binokularne naočare i uz ostalu prateću tehniku za 3D projekciju. Nabavka opreme je deo projekta kojim će Herceg Novi dobiti i "Fortres rijaliti vindov" ili ekran preko kojeg će u realnom vremenu moći da se prate dešavanja na drugim utvrđenjima u gradovima - partnerima: tvrđavi Sv. Mihovila u Šibeniku, Klis u istoimenom gradu i tvrđavi Vranduk u Zenici.

Ovim zanimljivim projektom koji realizuje gradska Kancelarija za međunarodnu saradnju, Herceg Novi svakako unapređuje turističku ponudu, podstiče nove vidove kulturnog turizma, a valorizuje neprocenjivu vrednost bogatog kulturno-istorijskog nasleđa.

VREDNOST PROJEKTA

REČ je o prekograničnom projektu "Fortres ReInvented", u koje učestvuju Hrvatska, BiH i Crna Gora. Ukupna vrednost je 1,3 miliona evra, a za hercegnovsku opštinu opredeljeno je 202.000.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije