SINĐELIĆ UZDRMAO DRŽAVNI UDAR: Mučili su me i ucenjivali da lažno svedočim (VIDEO)

V. KADIĆ S. ĐOKIĆ

13. 03. 2019. u 12:17

СИНЂЕЛИЋ УЗДРМАО ДРЖАВНИ УДАР: Мучили су ме и уцењивали да лажно сведочим (ВИДЕО)

Saša Sinđelić Foto Printskrin

U Višem sudu u Podgorici sadržaj dva nova snimka odložio završnICU slučaja "Državni udar". Advokati veruju da je reč o dokazima koji menjaju dalji tok postupka

TAJNI snimci, koje su advokati odbrane Dušan Radosavljević i Miroje Jovanović dostavili sudiji Suzani Mugoši sat vremena pre nego što je trebalo da se čuju završne reči aktera sudskog procesa u slučaju pokušaja terorizma na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 16. oktobra 2016. godine, odložili su ovaj maratonski proces i doveli u pitanje "opstanak procesa veka".

Nastavak koji je zakazan za danas u devet sati je neizvestan, jer su optuženi lideri DF Andrija Mandić i Milan Knežević poručili da se neće pojaviti u sudnici.

PROČITAJTE JOŠ: SLUČAJ "DRŽAVNI UDAR": Branka još u ambasadi, čeka se stav Srbije

Reč je o dva audio-video snimka koji se odnose na svedoka saradnika Sašu Sinđelića i nemaju veze sa njegovim medijskim nastupima. Jedan je procurio u javnost i na njemu se vidi Sinđelić u razgovoru sa nepoznatim osobama govoreći da je bio primoran da učestvuje u montaži "Državni udar".

Po mišljenju advokata Radosavljevića i Jovanovića, snimci su toliko važni da bi mogli promeniti dalji tok postupka. Međutim, sudija Mugoša nije prihvatila da se pre početka završnih reči snimci saslušaju, smatrajući da je "činjenično stanje dovoljno predstavljeno i zrelo za presudu", posle čega su advokati napustili sudnicu, zbog čega će platiti kaznu od po hiljadu evra.

Na snimku se čuje kako Sinđelić na nepoznatoj lokaciji "osobama od poverenja" govori da je njegovo svedočenje u ovom sudskom procesu "iznuđeno mučenjem i ucenama", da je boravio u samici 23 dana sa upaljenim svetlima. Objašnjavao je sagovornicima kako je "spakovao klince i ženu na voz noću" dok se on sakrio u delu voza gde ga graničari prilikom kontrole nisu videli i tako sa porodicom "pobegao" iz Crne Gore u Srbiju. Za snimak na kojem se navodno vide on i Eduard Šišmakov kazao je da se radi o čoveku koji je pisao tekst za neku knjigu.

Sinđelić je ponovio da je Paji Velimiroviću dao novac da "ljudi koji idu na protest podrške ne budu gladni", ali da ih je ovaj zloupotrebio.

- Pokupili su moje lične pare, opremu, ništa od toga mi nije vraćeno niti će, koliko vidim. Ko zna da li bih ja bio vraćen da nisam seo na voz i pobego - ispričao je Sinđelić.

Za krivično delo pokušaj terorizma odgovaraju ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, kojima se sudi u odsustvu kao i srpskim državljanima Nemanji Ristiću i Predragu Bogićeviću.

KNEŽEVIĆ: CRNA GORA FEUD ĐUKANOVIĆA

VLASNIK "Atlas grupe" Duško Knežević uputio je pismo Majku Pompeu, državnom sekretaru SAD, navodeći da Crna Gora ne može i dalje da bude privatni feud jedne porodice.

- Kao neko ko je politički insajder celog života, posedujem neograničene količine informacija o kriminalnim aktivnostima porodice Đukanović i njihovih saradnika i planiram da ih objavim - napisao je Knežević. - Svestan sam da ova otkrića stavljaju mene i moje saradnike pod određen rizik od fizičkih napada i o tome sam obavestio vlasti Velike Britanije. Ne želim da odlazak Mila Đukanovića donese nestabilnost, slabljenje Vlade ili promenu crnogorske spoljne politike.V. K.

PROČITAJTE JOŠ: SLUČAJ „DRŽAVNI UDAR“: Sud traži da se Milićevoj sudi u odsustvu

KRUNSKI DOKAZ

LIDERI DF Andrija Mandić i Milan Knežević saopštili su da su njihovi advokati došli u posed snimaka na kojima Saša Sinđelić objašnjava kako je učestvovao u montiranju "državnog udara".

- To je krunski dokaz koji ruši optužnicu. Svedok saradnik na čijem svedočenju se bazirala čitava optužnica, priznaje da je bio mučen u spuškom zatvoru i da je bio prinuđen da svedoči. Sudija Mugoša hoće da najpre čujemo završne reči, ali da je pustila snimke ne bi došlo do završne reči nego do odbacivanja optužnice - kazali su Mandić i Knežević.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije