SLUČAJ DRŽAVNI UDAR: Branka još u ambasadi, čeka se stav Srbije

E. V. N.

26. 11. 2018. u 15:16

СЛУЧАЈ ДРЖАВНИ УДАР: Бранка још у амбасади, чека се став Србије

Branka Milić / Foto V. K.

Optužena iz suda u Podgorici pobegla u DKP, oglasila se pismom. Poručila da nema nameru da beži iz Crne Gore

ZA rasplet slučaja Branke Milić (64), državljanke Srbije optužene za pokušaj državnog udara u Crnoj Gori, koja je u petak pobegla sa suđenja u Ambasadu Srbije u Podgorici, čeka se na zvanični Beograd. Crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova zatražilo je zvaničan stav naše zemlje. Ambasador Srbije Zoran Bingulac je, na konsultacijama u MSP Crne Gore, potvrdio da se Milićeva nalazi u prostorijama ambasade i da su odmah po njenom dolasku o tome obavešteni nadležni organi Srbije.

Ispred Ambasade Srbije u Podgorici u ponedeljak je dežurala crnogorska policija.

- Srpska strana je upoznata s pravnom procedurom i obavezama koje je neophodno ispoštovati. Narednih dana možemo očekivati stav i reakciju Srbije - kazao je na sastanku Bingulac.

U resornom ministarstvu podsećaju da je Branka Milić optužena u slučaju pokušaja terorističkog napada na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 16. oktobra 2016.

Pročitajte još - SLUČAJ “DRŽAVNI UDAR”: Branka Milić iz suda pobegla u ambasadu Srbije u Podgorici

Državni sekretar u MSP Zoran Janković saopštio je na sastanku da bi svako delovanje koje utiče na sudski postupak značilo kršenje principa međunarodnog prava, kao i diplomatske prakse između država koje imaju uređene diplomatske odnose, te zatražio što brži odgovor srpske strane. Kazao je i da će MSP i drugi nadležni organi preduzeti dalje mere, u skladu s međunarodnim standardima, pravnim poretkom Crne Gore i diplomatskom i pravnom praksom.

Advokati Branke Milić, Jugoslav Krpović i Miroje Jovanović, potvrdili su da crnogorska policija nema apsolutno nikakvu mogućnost da uđe u Ambasadu Srbije i uhapsi optuženu Milićevu.

Policajci ispred naše ambasade u Podgorici Foto N. Fifić

- To je nemoguća misija, jer bi to izazvalo međudržavni incident. Prostor na kome se nalazi Ambasada Srbije pripada toj državi, pa bi svaki eventualni upad policije bio tretiran kao napad na nju - kaže, za "Novosti", Krpović.

Branka Milić oglasila se u ponedeljak pismom u kojem poručuje da nema interes da do kraja procesa u Višem sudu napušta ilegalno Crnu Goru, a što je, kako je kazala, mogla da uradi mnogo puta u proteklih godinu dana. U dokumentu koji je obelodanio njen branilac Jugoslav Krpović, ona tvrdi da je otišla u Ambasadu Srbije kako bi zatražila zaštitu od dvogodišnjeg političkog, pravnog, procesnog, psihičkog i fizičkog progona, diskriminacije, zlostavljanja i mučenja.

Pročitajte još - SLUČAJ “DRŽAVNI UDAR”: Branka Milić se oporavlja uz lekove

- U toku mog boravka u ambasadi, moji branioci su me obavestili da je sudija Suzana Mugoša odredila pritvor, kao najtežu meru procesne prinude. Van svake je sumnje da se SDT Crne Gore i sudsko veće rukovodi samo jednim konceptom - kako poniziti i uništiti ljudsko biće kako ono ne bi pružalo otpor. Pritvor, kao najteža mera procesne prinude je najmoćnija alatka, oružje i oruđe sudije Suzane Mugoše, sudskog veća kojim predsedava i glavnog SDT Milivoja Katnića. Neka se stidi Crna Gora sa ovakvim sudijama i tužiocima. Mada im to ne odgovara - ja iz Crne Gore ne odlazim.

IZRUČENJE?

PREMA Ugovoru Srbije i Crne Gore o izručenju iz 2011, dogovoreno je da će izručivati osobe koje se gone zbog krivičnog dela ili se traže radi izvršenja pravnosnažno izrečene kazne zatvora, odnosno vaspitne mere od strane pravosudnih organa države molilje. Međutim, kako objašnjava advokat Momčilo Bulatović, Branka Milić, sve dok se nalazi u Ambasadi Srbije, ne može biti izručena, jer je reč o teritoriji Srbije, gde ona boravi. Na osnovu člana 8 Ugovora, njeno izručenje može biti i odbijeno zbog dela koje je, po mišljenju zamoljene države, političko ili povezano sa takvim krivičnim delom.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije