NA raspolaganju agraru ove godine je 52,4 miliona evra ili 12,4 miliona više nego lani. Predviđene su 24 mere za ruralni razvoj, a za njih je namenjeno bezmalo 33 miliona evra ili devet miliona više nego prošle godine. Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, od Nikšića, Danilovgrada, preko Bara, Ulcinja, Cetinja, Tuzi i Golubovaca predstavljali su agrobudžet za ovu godinu, a u ponedeljak su bili u Šavniku i Žabljaku.

- Budžet je domaćinski i evropski, jer sredstva Evropske komisije imaju znatnu ulogu u agrobudžetu. Obezbeđeno je više novca, ali i programi bespovratne podrške radi dinamičnijeg razvoja sela i poljoprivrede. Insistiramo da se sve mere predstave na terenu da bi potencijalni korisnici, domaćini imali priliku da čuju i razumeju poruku, da im se dodatno pojasne sva pravila i procedure - ponovio je više puta od usvajanja agrobudžeta Milutin Simović, ministar poljoprivrede.

A na raspolaganju su ove godine premije za preradu mleka, takođe i za stočare. Utvrđeni su i novi programi podrške za voćarstvo, pčelarstvo, vinogradarstvo, maslinarstvo.

Bespovratna podrška voćarima je 50 odsto ulaganja, a jedno poljoprivredno domaćinstvo može dobiti maksimalno do 5.000 evra. Novac je namenjen za nabavku sadnica, sistema za navodnjavanje i za zaštitu od rizika, elementarnih nepogoda, kao i mreža za zaštitu od ptica, agrofolije i folije za zaštitu od kiše. Imaju poljoprivrednici i šansu da apliciraju za subvencije za biljnu proizvodnju. Uslov je da imaju zasade na minimum 0,3 hektara zemljišta. Podrška iznosi 180 evra po hektaru, a za mlade do 40 godina još dodatnih 10 evra.

Pročitajte još - Agrar kao televizija

- Podržavamo i one koji će se baviti semenskom proizvodnjom. To znači da će subvencija za osnovni semenski krompir iznositi i do 700 evra po hektaru, za sertifikovani - 300, koliko je i za semensku proizvodnju žitarica - pojasnili su u resoru poljoprivrede.

Objavljen je i poziv za podršku maslinarstvu. I tu je vrednost bespovratnih sredstava do 50 odsto za podizanje novih zasada, nabavku opreme za čuvanje i skladištenje maslinovog ulja, upravljanje biljnim otpadom.

- Za nove zasade maslina podrška iznosi i do 60 odsto, dok je za revitalizaciju maslinjaka subvencija sedam evra - naveli su u Ministarstvu poljoprivrede i dodali da je maslinarima, osim ovoga, na raspolaganju i direktna podrška po hektaru iz programa subvencija za biljnu proizvodnju 180 evra po hektaru, odnosno 190 evra za mlađe od 40 godina.

Uslov za mere podrške je da je gazdinstvo upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava, ali i ostale registre koje vodi ministarstvo poljoprivrede.

SEOSKA INFRASTRUKTURA

AGROBUDžETOM za 2019. predviđena su i ulaganja u seosku infrastrukturu vredna 2,260 miliona evra. Izdvojeno je i 1,5 miliona za ribarstvo, ali će kako je najavljeno iz resora za poljoprivredu, o tim merama biti organizovane posebne prezentacije. Više novca na raspolaganju je ove godine i za programe bezbednosti hrane i zdravstvenu zaštitu životinja i to 2,8 miliona evra. Za bolji kvalitet mlečnih proizvoda biće izdvojeno 700.000 više nego lani, a registrovano je u Crnoj Gori 1.500 gazdinastava za proizvodnju tradicionalnih mlečnih proizvoda.