Potomci brišu istoriju!

V. KADIĆ

29. 11. 2018. u 06:00

Потомци бришу историју!
Zakonodavni odbor prihvatio Predlog rezolucije povodom stogodišnjice Podgoričke skupštine. Za četvrtak je zakazana sednica Skupštine na kojoj će se izjasniti poslanici

PREDLOG rezolucije povodom stotogišnjice Podgoričke skupštine, kojom se njene odluke proglašavaju ništavnim, usvojio je Zakonodavni odbor i na taj način preporučio poslanicima vladajuće većine da je usvoje u parlamentu. Za Rezoluciju su bili predstavnici vlasti, dok su protiv bili poslanici Demokratrskog fronta. Sednica je zakazana za četvrtak. U Rezoluciji, koju su potpisala 42 poslanika DPS, Socijaldemokrata, Bošnjačke stranke, Liberalne partije, Hrvatske građanske inicijative i koalicije "Albanci odlučno" navodi se da Podgorička skupština 1918. godine, nije bila njena legalna institucija, niti je legitimno konstituisana na osnovu slobodno iskazane volje građana Crne Gore.

- Njena nelegalnost i nezakonito konstituisanje je formalno pravni osnov za ništavnost njenih odluka. Ona je bila instrument kojim je izvršen državni prevrat u Crnoj Gori - ističe se u tekstu Rezolucije.

Pročitajte još - REZOLUCIJA POVODOM STOGODIŠNjICE PODGORIČKE SKUPŠTINE: Miško ruši ujedinjenje

U tekstu se dalje navodi da je njenom nelegalnom odlukom rešeno da se Kraljevina Crna Gora, iako međunarodno priznata država, članica Antante i jedna od pobedničkih država u Velikom ratu, prisajedini Kraljevini Srbiji i da kao njen deo, bez svog imena i državnog subjektiviteta, uđe u sastav Kraljevine SHS, a što je protivno međunarodnom pravu, prihvaćeno i od tadašnjih velikih sila. Ističe se da je nelegalnim odlukama ove skupštine izvršena nasilna detronizacija kralja Nikole I i dinastije Petrović Njegoš, omogućeno nezakonito ukidanje autokefalnosti "Crnogorske crkve". Dodaje se da su odluke Podgoričke skupštine faktički poništene Narodnooslobodilačkom borbom 1941-1945, odnosno ukinute odlukama ZAVNO Crne Gore i Boke, CASNO i AVNOJ-a, kao i referendumom 21. maja 2006. i Deklaracijom nezavisne Republike Crne Gore od 3. juna 2006, što se potvrđuje i rezolucijom.

REFERENDUM 1992. SKUPŠTINA Crne Gore, pored osvrta na odluke Podgoričke skupštine, mora iskazati svoj sud i o referendumu iz 1992. godine, smatra poslanik Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić. On je u sredu podneo amandmane na Predlog rezolucije povodom stogodišnjice Podgoričke skupštine. Krivokapić ističe da Skupština ima obavezu da iskaže svoj jasan sud i o još jednom istorijskom događaju, takozvanom referendumu iz 1992. godine, koji je imao teške posledice po državne interese Crne Gore i označio gubitak njenog državnog suvereniteta.

- I posle 100 godina taj tragični događaj pokušava se zloupotrebiti u dnevnopolitičke svrhe, služeći kao uporište određenim unutrašnjim i spoljnim nacionalističkim strukturama za negiranje crnogorske države i nacije, i za prizivanje duhova prošlosti. Zato su svi državni organi, nosioci zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, dužni da, u okviru svojih nadležnosti, štite ustavni poredak države Crne Gore i jačaju građanski i demokratski karakter crnogorskog društva - navodi se u rezoluciji.

Pročitajete još - SRAMNI PLAKATI U CRNOJ GORI PROTIV SRBA: Oslobodioce sad nazivaju ubicama!

ŠETNjA

PROTIVNICI odluka Podgoričke skupštine iz 1918. najavili su za četvrtak protestnu šetnju (17 sati) od spomenika Svetom Petru Cetinjskom, do Skupštine Crne Gore u Podgorici. U proglasu (bez imena organizatora) poručuju - "Nikad više 1918", uz pitanje - ko častan može slaviti nestanak svoje države i crkve, progon svoga kralja i svrgavanje slavne dinastije Petrović Njegoš?

LAVINA OPTUŽBI PROTIV VLASTI

Predsednik Vlade Crne Gore Duško Marković saopštio je da je obeležavanje veka od Podgoričke skupštine rezultiralo lavinom optužbi prema Crnoj Gori, kao i na njen istorijski rezultat - državotvornost, dodajući da to nije dolazilo od zvanične Srbije, nego od različitih grupa.

Marković je za TV CG kazao da vlast u Podgorici nije branila organizovane proslave Podgoričke skupštine.

-To znači da smo sigurni u sebe. Dobro je to naše opredeljenje. Pokazalo se lice pojedinih kako gledaju na Crnu Goru. Oni govore da more nije crnogorsko nego srpsko, da je Crna Gora srpska zemlja, ne poštuju zastavu, ponižavaju državne simbole. Videli smo gde je sada problem, ne u ovoj demokratskoj i evropskoj vlasti, nego u istorijskim oponentima postojanja Crne Gore. Nećemo im dati prostor, jer je Crna Gora izrasla u zemlju koja ima društveni, politički, bezbednosni i društveni potencijal, kazao je premijer.

Marković je ocenio da se Crna Gora uvek ponaša dostojanstveno.

-Crna Gora, nijedan član Vlade, nije izgovorio ružnu reč prema bilo kom drugom iz bilo koje države. Razumemo poziciju Srbije i njene probleme kroz koje sada prolazi, poručio je Marković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

C. C. C. C.

29.11.2018. 06:33

Još jednom će narod u C. G. Biti žestoko ponižen. 92 svi su glasali (preko 90 posto) za zajedničku državu a 2006 preko polovine gradjana je glasalo za samostalnu CG. Za decenije ipo potpuno se narod promijenio. Stvarnost je sljedeća:nećemo o nemoralnoj i pljačkaškoj vlasti,nema rasprava o državi socijalne nepravde,najviše ocjene i dalje daje vlast sama sebi...Stalno treba izmišljati neprijatelje. Sa ovakvim polugama (krajnje nečasnim) uspjela bi ova vlast da uvede islam kao obaveznu vjeru?!

joj vise ovih

29.11.2018. 07:08

fina pricica za laku noc.Znaci cilj je da dobiju svoju crkvu jer su se ionako odvojili ,bogu hvala .Pa onda ce da proglase kasnije nekakav zakon da sva crkvena imovina prelazi u vlasnistvo te nove crnogorske crkve u koju ce ici ti iz velike albanije,muslimani i ostali.Onaj nas kralj nas je uvio u crno kad je mogo biti kralj kraljevine srbije ali on hoce da bude kraljevine shs.Da je onda granica uradjena nebi bilo ratova niti ovih budalastinja.Ovako ce svi po nama da pisaju.

Srpska Budva

29.11.2018. 07:44

Zato će se Crna Gora raspasti. Gore nego Ukrajina. Budva I Boka su Srbija, našom odlukom od 1918, i biće opet!!!

flamantes

29.11.2018. 10:32

@Srpska Budva - Vidiš Srpska Budva, zbog ovakvih tvojih gluposti, od sada je ta priča van zakona.

Hercegov Grad

29.11.2018. 10:28

Ne bih nista oduzo, niti dodao odluci organa Republike Crne Gore, svaka je na mestu i istinita! To sto nekom ne odgovara, to je druga stvar!