REZOLUCIJA POVODOM STOGODIŠNjICE PODGORIČKE SKUPŠTINE: Miško ruši ujedinjenje

V.KADIĆ

17. 11. 2018. u 07:56

РЕЗОЛУЦИЈА ПОВОДОМ СТОГОДИШЊИЦЕ ПОДГОРИЧКЕ СКУПШТИНЕ: Мишко руши уједињење

Učesnici Podgoričke skupštine 1918. glasali za ujedinjenje sa Srbijom u zajedničku državu

Po rezoluciji, Skupština Crne Gore bi konstatovala da je u periodu pre, tokom i posle Velikog rata, Crna Gora bila suverena i međunarodno priznata država

POSLANICI vladajuće Demokratske partije socijalista, njih 42, podneli su šefu parlamenta Ivanu Brajoviću predlog rezolucije povodom obeležavanja stogodišnjice Podgoričke skupštine, "u cilju prevazilaženja podela u crnogorskom društvu".

Potpisnici smatraju da se ovaj "tragični događaj želi zloupotrebiti u dnevnopolitičke svrhe služeći kao uporište nekim unutrašnjim i spoljnim nacionalističkim strukturama za negiranje crnogorske nacije i države".

Po rezoluciji, Skupština Crne Gore bi konstatovala da je u periodu pre, tokom i posle Velikog rata, Crna Gora bila suverena i međunarodno priznata država, definisana Ustavom iz 1905. i da Podgorička skupština održana 24. do 29. novembra 1918. nije bila njena legalna institucija. U tekstu se dalje navodi i da je nelegalnost i nezakonito konstituisanje Podgoričke skupštine formalno pravni osnov za ništavnost svih njenih odluka. Osim toga, navodi se da je Podgorička skupština bila instrument kojim je izvršen prevrat u Crnoj Gori.

Pročitajte još - SRAMNI PLAKATI U CRNOJ GORI PROTIV SRBA: Oslobodioce sad nazivaju ubicama!

- Nelegalnom odlukom Podgoričke skupštine rešeno je da Crna Gora, međunarodno priznata, članica Antante i jedna od država pobednica u Velikom ratu bude prisajedinjena Kraljevini Srbiji da kao njen deo, bez svog imena i državnog subjektiviteta, uđe u sastav Kraljevine SHS - navodi se u predlogu, uz dodatak da je "nelegalnom odlukom Podgoričke skupštine izvršena detronizacija kralja Nikole i dinastije Petrović Njegoš".

U rezoluciji se ističe i da je nezakonito ukinuta autokefalnost "Crnogorske crkve".

Kaže se i da su odluke Podgoričke skupštine faktički poništene kroz NOB 1941-1945, odnosno ukinute odlukama ZAVNO Crne Gore i Boke, CASNO i AVNOJ, kao i referendumom iz maja 2006. i Deklaracijom nezavisne Republike Crne Gore od 3. juna 2006. godine.

Miodrag Vuković

Poslanik DPS-a i predsednik Ustavnog odbora Miodrag Vuković izjavio je da očekuje da Skupština Crne Gore odgovarajućim aktom reaguje povodom organizovanja proslava Podgoričke skupštine i okupljanja povodom ujedinjenja sa Srbijom. - Biću jedan od prvih potpisnika ukoliko dođemo u priliku da se zakonom uređuje deo ovih pitanja - poručio je Vuković.

Pročitajte još - SRAMAN POTEZ PODGORICE: Patrijarh na crnoj listi u Crnoj Gori?

Podgorička skupština 1918. godine potpisom 160 poslanika usvojila je odluku da se kralj Nikola i njegova dinastija zbaci sa crnogorskog prestola, da se Crna Gora sa bratskom Srbijom ujedini u jednu veću državu pod dinastijom Karađorđevića, te tako ujedinjene stupe u zajedničku otadžbinu Srba, Hrvata i Slovenaca. Odlučeno je da se sva pokretna i nepokretna imovina bivšeg kralja i njegove dinastije u Crnoj Gori konfiskuje u ime naroda i da se "za svagda zabrani ulazak u zemlju pređašnjem kralju Nikoli Petroviću Njegošu, a tako i svim članovima njegove dinastije".

NEKAD I SAD

Nikola Kovačević, rođeni brat narodnog heroja Save Kovačevića, učesnik je Podgoričke skupštine i borac za ujedinjenje Crne Gore i Srbije. Njegova bista stoji ispred zgrade pozorišta u Nikšiću. Njihovi sledbenici iz Udruženja boraca NOR danas oštro kritikuju odluke te skupštine i čin ujedinjenja.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije