UMESTO u Bijelom Polju, kako je zvanično bilo najavljeno, moderni zatvor za pritvorenike i osuđene osobe sa severa Crne Gore biće izgrađen u Mojkovcu, u mestu Stevanovac. Vest, šokantnu po rukovodstvo Opštine Bijelo Polje, ali i građane ove opštine, zvanično je saopštio predsednik Opštine Mojkovac Ranko Mišnić.

- U zatvoru će biti zaposleno oko 100 građana - kazao je trijumfalno Mišnić.

Pročitajte još: Bijelom Polju obećani zatvor u - Mojkovcu

On je tako potvrdio glasine da će moderni zatvor, čija gradnja će koštati 15 miliona, graditi Vada Crne Gore sredstvima obezbeđenim iz kredita kod Banke za razvoj Saveta Evrope.

U Bijelom Polju veruju da je do obrta došlo zahvaljujući uticaju premijera Duška Markovića, rođenog Mojkovčanina, te je projekat izmešten iz Bijelog Polja, iako je njegova gradnja u gradu na Limu bila gotova stvar.

Eliminacija Bijelog Polja bila je izvesna nakon poslednje sednice Vlade, ali u javnosti je to ipak odjeknulo šokantno.

Naročito jer je još pre godinu predsednik Opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić najavio da će se novi zatvor praviti u Bijelom Polju, naglašavajući da ima više potencijalnih lokacija, ali da su najizvesnije na Rasadniku u Rasovu.

Pročitajte još: Zatvor grade u fabrici?

I direktor Direktorata za izvršenje krivičnih ankcija Slavica Rabrenović tada je rekla je da je akcionim planom za poglavlje 23. predviđena izgradnja zatvora u Bijelom Polju koji obuhvata tri segmenta - zatvorske jedinice sa ukupnim kapacitetom od oko 150 zatvorenika (sa mogućnošću proširenja). Objekat je trebalo da ima istražni zatvor, zatvor za kratke kazne i zatvor za duge kazne za severni deo Crne Gore, koji bi bio u skladu sa preporukama Komiteta Saveta Evrope za prevenciju torture i nehumanog i ponižavajućeg tretmana ili kažnjavanja (CPT) iz 2008. i 2013. godine.

Izgradnjom zatvora u Bijelom Polju bi se omogućilo izvršenje kazni zatvora iz nadležnosti osnovnih sudova sa područija nadležnosti Višeg suda u Bijelom Polju, koji pokriva 13 opština na severu Crne Gore.

U izgradnju objekta u Bijelom Polju verovala je i načelnica zatvora u Bijelom Polju Vesna Pavićević.

- Novi zatvor će biti građen po evropskim standardima, a u njemu će se tako vršiti i resocijalizacija pritvorenika i osuđenih lica - rekla je Pavićevićeva.

NEVERICA U STAROM ZATVORU

- IZJAVA Mišnića, koji očigledno smatra da će u zatvoru biti zaposleni listom Mojkovčani, smešna je. Zna se dobro ko radi i ko može raditi u zatvoru. Nema nijednog pokazatelja koji ide u prilog izmeštanju zatvora u Mojkovac. Ovde u Bijelom Polju su i Osnovni sud nadležan za Mojkovac, ali i Viši sud i Više državno tužilaštvo, nadležni za sve opštine sa severa. Privođenja iz zatvora u te ustanove su svakodnevna i česta. Kako će se to raditi iz Mojkovca - pita jedan od komandira u bjelopoljskom zatvoru.

ĆUTANjE

U Opštini Bijelo Polje u sredu nije bilo raspoloženih za razgovor.

- Mislim da ne treba objašnjavati kako je došlo do ovog preokreta. Sve je jasno - kazao nam je u sredu bjelopoljski funkcioner, koji nije želeo da mu se pominje ime.