Crna Gora: Drakonske kazne za pušenje u restoranu

B. R.

10. 09. 2018. u 08:15

Црна Гора: Драконске казне за пушење у ресторану
Zakon o suzbijanju upotrebe duvana čeka Skupštinu, pa će konzumiranje zabraniti na javnom mestu. Kršenje zabrane o upotrebi cigareta firme bi moglo da košta čak i 20.000 evra

JOŠ cene cigareta u svim trgovinama i trafikama nisu snižene 20 i 30 centi po kutiji, kako je predvideo izmenjeni zakon o akcizama na duvanske proizvode koji je na snazi od 1. septembra, a već se priča o kaznama za pušenje na javnim mestima koje će iznositi i 20.000 evra. Očekuje se da se na dnevnom redu Skupštine nađe predlog izmena zakona o suzbijanju upotrebe duvanskih proizvoda na javnom mestu, čiji je predlog Vlada usvojila krajem aprila. Ako zakon prođe u parlamentu, pušenje u lokalima, restoranima, na radnim mestima biće zabranjeno.

- Kazna za onog koji u javnost izađe sa cigaretom iznosi od 20 do čak 20.000 evra. Za odgovorno lice u pravnom subjektu kazna je od 50 do 2.000 evra, a za preduzetnika od 150 do 6.000. Novčana kazna za prekršaj je od 30 do 1.000 evra i propisana je za fizičko lice koje puši na javnom ili u radnom prostoru - piše u predlogu zakona koje je pripremilo Ministarstvo zdravlja, a Vlada usvojila još u maju.

Pročitajte još: Crna Gora: Cigarete po nižoj ceni

Kada ova zakonska rešenja budu na snazi, poništiće se odredbe Zakona o taksama na upotrebu duvanskih proizvoda koji sada predviđa da ugostitelji plaćaju taksu koja iznosi jedan evro po kvadratu, ukoliko žele da omoguće gostima upotrebu duvanskih proizvoda.

- Za četiri i po godine po tom osnovu državni budžet imao je prihod od malo više od dva miliona evra, dok su izdvajanja za lečenje od malignih i kardiovaskularnih bolesti, koje su posledica pušenja, višestruko veća - komentar je u NVO "Juventas".

Za zabranu pušenja na javnim mestima i u radnim prostorima zalaže se i Odbor ugostitelja pri Privrednoj komori.

- Žao mi je što moje kolege baziraju svoj profit na tome što će neko ni kriv ni dužan udisati duvanski dim, a to ne želi - stav je Dragana Ivančevića, predsednika Odbora za turizam i ugostiteljstvo u PKCG.

Inače, Crna Gora slovi među vodeće zemlje kada je u pitanju upotreba duvanskih proizvoda.

Pročitajte još: CIGARETAMA NIŽA CENA: Vlada Crne Gore će najverovatnije razmotriti smanjenje akciza na duvanske proizvode

- Više od 35 odsto građana zavisno je od nikotina. Zavisnika je sve više među mladim i ženama. Uz rast broja zavisnika raste i broj obolelih od karcinoma pluća, ali i drugih kardiovaskularnih bolesti - podatak je Instituta za javno zdravlje.

Ima i zagovornika koji tvrde da se zakonom ne može smanjiti broj zavisnika, već se zalažu za edukaciju mladih, ali i onih koji smatraju da je jedino rešenje poskupljenje cigareta. Možda je najbolji primer takve politike Australija, koja je nedavno drastično uvećala cenu cigareta pa sada tamo kutija košta od 17 do 21 dolar. A najavljeno je još jedno poskupljenje od 12 i po procenata naredne godine, preneli su svetski mediji odluku australijske vlade.

Pred poslanicima tek treba da se nađu izmene zakona

PUŠAČA 220.000

U CRNOJ Gori je 220.000 pušača ili 4,5 odsto više nego pre pet godina. Najviše je pušača koji imaju od 15 do 64 godine. Posebno raste broj žena koje konzumiraju cigarete, zvaničan je podatak iz istraživanja Instituta za javno zdravlje.

INSPEKCIJA

- VELIKI trgovački lanci su postupili po zakonu i umanjili cene cigareta za sve vrste. To su inspektori iskontrolisali. Sada smo fokusirani na manje trgovine, intenzivno kontrolišemo i očekujemo da će i oni ovih dana postupiti po zakonu - kazali su nam u Tržišnoj inspekciji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Mrki

10.09.2018. 08:19

Možete da se drogirate, pa i da posedujete opijate za ,, ličnu upotrebu", ali nemoj da je neko zapalio cigaretu-to ubija!

Bcb

10.09.2018. 08:23

Kod njih pada cena cigara,a kod nas...Cveta prodaja duvana na ulici.Zar nije bolje da i kod nas padne cena cigara pa da ne motamo.A i drzava bi vise zaradila od akciza

Krle

10.09.2018. 09:57

Pušači će uvek naći izgovor zašto i kako treba da nastave sa svojim pravom trovanja nepušača. Za razliku od ostalih zavisnika oni su opasnost po širu okolinu, teret za zdravstveni sistem i atak na čula mirisa. Ne treba im uskraćivati pravo na njihivu privatnu trovačnicu ali van domašaja dece, trudnica i ostalih nepušača.

3

10.09.2018. 12:21

"Kazna za onog koji u javnost izađe sa cigaretom" - sta to tacno znaci ? nije vam jasno da od necega mora da se pocne i kad se stoka jednom navikne na pretnje i kazne, gotovo je ...a mozda vec i jeste gotovoljudi vise i nema