OCENjUJUĆI ovogodišnju turističku sezonu, predsednik Odbora za turizam Privredne komore Crne Gore Dragan Ivančević rekao je da je ona po broju posetilaca najverovatnije bila rekordna, ali i sa brojnim starim ranama, od kojih je najbolnija - ilagalni smeštaj. Iako se svi slažu da je broj “neregistrovanih kreveta”, veliki, podaci državnih institucija se veoma razlikuju.

S obzirom na to da se ne zna tačno koliko je neregistrovanih ležaja na Crnogorskom primorju, teško je izračunati koliko su letos pojeli “divlji kreveti” odnosno, koliko je novca od poreza na izdavanje neregistrovanih privatnih soba i apartmana, kao i od boravišne takse, umesto u opštinske i državni budžet, otišlo u privatne džepove.

U Ministarstvu turizma priznaju da siva ekonomija u turizmu odnosi dosta novca. Prema njihovim procenama, u Crnoj Gori ima između 10.000 i 30.000 neregistrovanih kreveta. Po podacima Monstata, tokom prošle godine bilo ih je 157.697, a u Crnogorskom turističkom udruženju kažu da ih ima više od 250.000!?

Cifre, iako se bitno razlikuju, zaista su velike, a i ovo leto je pokazalo da je sve vreme na plažama bilo znatno više turista nego u knjigama. “Ilegalci” su punili sobe kako domaćina koji su divlje sagradili svoje objekte, pa nemaju dozvolu za izdavanje, tako i Rusa, ali i građana iz regiona koji imaju svoje kuće i stanove na primorju, a za svoje goste kažu da su rođaci i prijatelji.

- Kada se imaju u vidu privremeni objekti, prodavci po plažama i drugi koji su radili na crno, bez fiskalnih računa, onda je izvesno da je budžet "kraći" za stotine miliona evra - kažu legalni ugostitelji.

Turistički inspektori su, istina, tokom leta “češljali” prostor od Igala do reke Bojane. No i sami su priznali da ih je premalo i da jednostavno nisu mogli da zavire svuda gde se radi na crno.

PRIHODI

Za prvih devet meseci od turizma je prihodovano više od 900 miliona evra, što je više nego cele prošle godine, saopštio je ministar turizma i održivog razvoja Pavle Radulović i dodao da je ovogodišnja turistička sezona najbolja u istoriji. U kolektivnom smeštaju za prvih deset meseci boravilo je 892.550 turista, 17 odsto više nego lani. Povećan je i broja noćenja za više od deset odsto, odnosno na ukupno 3,75 miliona od januara do oktobra.