Hrvatska: Vređanje Srba poziv na linč!

J. Kerbler

21. 01. 2016. u 19:11

Хрватска: Вређање Срба позив на линч!

Dr Milorad Pupovac i Zoran Pusić

Reakcije SNV na govor mržnje urednika i voditelja lokalne zagrebačke televizije Z1. Događalo se i pre, ali je javnost ostala gluva

ZAGREB
OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“

NOVINAR Marko Jurič koji je u televizijskoj emisiji progovorio nezabeleženim govorom mržnje i predložio da se na Cvetnom trgu u Zagrebu, gde je pravoslavna crkva, postavi tabla "pazi, oštar četnik u blizini" iz nedelje u nedelju neometeno promoviše netoleranciju prema Srbima u Hrvatskoj.

Ovo je izrečeno na hitno sazvanoj konferenciji za novinare Srpskog narodnog veća u Zagrebu, na kojoj je predsednik i poslanik u saboru dr Milorad Pupovac, najavio da će ceo slučaj dati na razmatranje Državnom tužilaštvu.

- Žao nam je što moramo da podsećamo Državno tužilaštvo na ono što bi to telo trebalo da radi po službenoj dužnosti - kaže Pupovac, uz konstataciju da je to strašan primer dokle društvo i mediji mogu da tolerišu govor mržnje, pozive na linč pripadnika jedne verske i nacionalne zajednice. - Ovakvi slučajevi događali su se i pre, ali na sve to je naša javnost ostala gluva, kao i na čitav niz drugih poruka netolerancije prema političkim protivnicima i pripadnicima manjina. Tolerisanje ovakvih pojava razumemo kao najdirektniji napad na inicijativu da među Hrvatima i Srbima, među katolicima i pravoslavcima, otpočne istorijski dijalog koji se odvija pod blagoslovom pape Franje.

Pupovac tvrdi da je očigledno da u Hrvatskoj postoje oni koji ne žele taj dijalog, jer kako inače razumeti da se napada jedan od najistaknutijih predstavnika Srpske pravoslavne crkve koji zagovara pomirenje.

- To je osvetnička filozofija posvećenja. Ovakva vrsta medijskog delovanja je posledica političke kampanje i atmosfere koja se stvara poslednje tri godine. NJome se poziva na eliminaciju onih koji na bilo koji način iskazuju kritičnost i koji se zalažu za dijalog - istakao je Pupovac koji će se obratiti i Agenciji za elektronske medije. - Državne institucije do sada nisu ništa uradile da se sve to zaustavi. Takvom politikom može se osvojiti vlast, ali onda dolaze problemi. Ako se tako vlada, problem neće biti samo sa učenicima iz Pravoslavne gimnazije, nego i sa svom drugom decom.

Predsednik Antifašističke lige Hrvatske Zoran Pusić tvrdi da se ni dosadašnja vlada, ali ni ona koja dolazi, nije jasno odredila prema zaštiti nacionalnih manjina. I on sam doživljava niz napada, uništen mu je automobil, a na garaži napisane uvredljive poruke "izdajnik" i "govna četnička i komunistička".

- Ako se ovako nastavi, nasilje će se zakotrljati i na ulicama - zaključio je Pusić.

Poslanici iz redova SDSS-a neće dati podršku novoj vladi Tihomira Oreškovića. Dr Pupovac kaže da nije dobio odgovore oko predloga kako poboljšati saradnju nove vlade i nacionalnih manjina, a iz HDZ-a je poručeno SDSS-u da im njihovi glasovi ne trebaju.

ANTIFAŠIZAM NIJE TEMELJ HRVATSKE DRŽAVE

MANDATAR hrvatske vlade Tihomir Tim Orešković objavio je sastav nove hrvatske vlade u kojoj su dva potpredsednika, Tomislav Karamarko i Božo Petrov i dvadeset ministara, većina nepoznata hrvatskoj javnosti. Sa imenima se licitiralo iz časa u čas, a među ozbiljnim kandidatima bilo je više od 160 ljudi.

Najviše zanimanja pobudio je izbor ministra branitelja i kulture. Ministar branitelja postaje pukovnik Mijo Crnoja, koji je najavio objavu "registra izdajnika" i registra agresora na Hrvatsku, uvođenje "domoljubnog dodatka" i lustraciju na svim nivoima.

Indikativan je i izbor novog ministra kulture, dr Zlatka Hasanbegovića, potpredsednik Blajburškog voda, čiji su politički stavovi oko Blajburga i Jasenovca izazivali ogorčene reakcije, pogotovo što se protivio pokroviteljstvu nad komemoracijom u Jasenovcu. Za njega je "domovinski rat jedini u 20. veku u kojem su Hrvati izašli kao istinski pobednici i jedini temelj na kojem se treba graditi Hrvatska", a "antifašizam nije temelj ove države već floskula jer se ne spominje nigde ni jednom rečju u Ustavu".

JURIČ: ČETNIŠTVO U SPC

HRVATSKIM medijima Marko Jurič je prosledio izjavu da je "želeo da otvori temu četništva u SPC, na osnovu nepobitnih dokaza pevanja četničkih pesama najvišeg klera, objavljenih na Jutjubu".

Istovremeno, Hrvatsko novinarsko društvo je saopštilo da je ovakav govor mržnje provokacija koja može imati teške posledice za sve. U ovom slučaju nije reč o novinarskom radu ili šali, već o krajnje neodgovornom i zabrinjavajućem javnom nastupu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

Uzas..

21.01.2016. 20:24

Jadni preostali Srbi...Moj ujak je jos tamo, ozenjen pre rata sa Hrvaticom. Ja nebi podnela ni delic onog sto mi prica

Ortodoks

22.01.2016. 08:46

@Robert - znači svi ste vi poreklom Srbi,koji su se odrekli svog časnog Srpskog porekla!!!i sad mrzite sve Srbe jer su oni ostali verni svom poreklu i svojoj istoriji,a ti sada pripadaš novonastaloj veštačkoj naciji malih Hrvatića koji imaju veliki problem nacionalnog identiteta!!!mali Hrvatići imaju najjdniju istoriju na planeti zemlji,iskomleksirani i isfrustrirani oni su sad samo verska i nacionalna sirotinja!!!

DUNGA

22.01.2016. 11:27

@Robert - ortodoks.....pišeš nešto u što i sam nevjeruješ, nigdje nema niti jednog dokaza da su hrvati nastali od srba osim u vašoj mitologiji, dok na svakom koraku se vidi vaša povijest odnosno turska ostavština.... npr. srbin jede KAŠIKOM, otvara KAPIJU, prelazi ĆUPRIJU, ulazi u AVLIJU i još 8000 turskih riječi, pa na grbu imate 4 polumjeseca, šajkača je udubljeni fes, pravoslani svećenici nose original turski fes... treba li još dokaza, ajde ti navedi jedan za svoju teoriju.

Ortodoks

22.01.2016. 13:02

@Robert - ne kaže se "avlija" nego se kaže"dvorište"!!a zašto vi danas ubacujete nove reči kad je vaš jezik"hrvatski"??pa zato što pričate Srpskim jezikom i to vam smeta! nemam ovde dovoljno prostora da ti zapušim usta ali evo ti jedan veliki primer i dokaz da svi vi novonastali veštački hrvatići potičete od Srba-poslanik Hrvatskog Mosta je promenio svoje prezime u Podolnjak a ranije se prezivao Jovanović,pod izgovorom da je to suviše Srpsko prezime!možeš promeniti prezime ali ne možeš poreklo!!jadni ste!

Ortodoks

22.01.2016. 13:10

@Robert - o našoj istoriji govore naši srednjovekovni manastiri i crkve,koji obiluju vreskama sa Srpskim motivima!mi imamo naše nacionalno blago!blago za kojesu sve novonastale veštačke nacije na Balkanu glasaleda budu "kosovske" i uđu u UNESKO!ljubomorni ste jer nemate ništa svoje!ta vaša šahovnica je skinuta sa grba Austrougarsek,dali su vam je Mađari!mi smo se sa Turcima klali vekovima i na kraju pobedili,nismo kao vi čakali da vas Srbi oslobode u prvom svetskom ratu dok ste čistili štale Austrougarima

Vjekoslav

22.01.2016. 04:58

Ovaj prostor nikada nije bio deficitaran kada su u pitanju budale. Cast izuzecima koji su manjina, i kao takvi su nemocni.

Ивaн

22.01.2016. 06:23

Roberte,jer to onda znaci da ste svi vi ustase i koljaci iz Jasenovca?, sram te bilo!!

VRBAŠANIN

22.01.2016. 09:00

Šta se može očekivati od Hrvatske oni žive u prošlosti (ustaškoj) ljudi zadoje ni mržnjom od malena uče decu da mr ze primer šiptara isto džaba im Evrops ka unija kada su zadojeni mržnjom ne znam ko može da ih svati i bude prija telj sa takvom državom i (ne)ljudima zašta će nam hokejaš kome je otac bio učesnik u ,,domovinskom ratu" da je Sr bin bio bi već u Hagu ili Lepoglavi .

BRANA

22.01.2016. 09:39

To sto dozvoljavajju sebi u toj nepresusnoj mrznji prema Srbima je vec vise nego ogavno.