Ode DANU u CANU

Veliša KADIĆ

01. 04. 2015. u 13:18

Posle 16 godina rada primenom zakona i definitivno prestala da postoji Dukljanska akademija nauka. Posle "spajanja" Akademija će imati više od 60 redovnih članova

Оде ДАНУ у ЦАНУ

Spajanje Dukljanske akademije i CANU do pre nekoliko godina bilo je nezamislivo, ali se to "čudo neviđeno" ipak desilo primenom zakona kojim se ukinula DANU, a njeni članovi počeli seobu u državnu CANU. Iako su se u to vreme protivili u Crnogorskoj akademiji nauka i delu javnosti, u parlamentu je taj zakon usvojen. U međuvremenu jedan deo članova DANU već se preselio u nekada suprotstavljeni tabor. Kada je osnovana 1999. godine, Dukljanska akademija je za cilj imala "odbranu Crne Gore" od "velikosrpstva" upravo, kako su tada tvrdili, sabranog u CANU!

I došao je trenutak da Odeljenje za umetnost Crnogorske akademije nauka i umetnosti glasa o kandidaturi književnika Jevrema Brkovića, Momira M. Markovića (osnivači DANU), Pavla Goranovića, Gojka Čelebića i vajara Zlatka Glamočaka za zvanje vanrednih članova CANU. I gotovo je sigurno da će proći.

- U trenutku kada je nastala, Dukljanska akademija nauka i umetnosti bila je za Crnu Goru jedna izuzetno značajna ustanova koja se borila za obnovu samostalnosti. Međutim, splet okolnosti onemogućio je da se Akademija razvije u pravu naučnu ustanovu, kao što je to, recimo CANU, zato dozvolimo DANU da dostojanstveno ode u istoriju, kao što je dostojanstveno obavila svoj posao - izjavio je Jevrem Brković, doživotni počasni predsednik DANU.

Koliko će u budućoj jedinstvenoj naučnoj instituciji biti članova, zasada se ne može baš precizno znati. Zakonom je određeno da u radnom sastavu akademija može imati "najviše 80 članova". To je kazali su u CANU kada su iznosili argumente protiv novog zakona, više nego u tri nacionalne akademije u zemljama u susedstvu Crne Gore - zajedno! "Stara" akademija predlagala je ograničenje broja članova, ali kako ovde kažu, sila boga ne moli - zakon je usvojen i valja ga primeniti.

ŽELJA Jevrem Brković, osnivač DANU, kazao je da mu je drago da bude član državne akademije (CANU), jer mu se na taj način ispunjava želja duga četiri decenije, kada je zbog nekoliko glasova izgubio kandidaturu.

Tako će, već posle prvog procesa "spajanja", jedinstvena Crnogorska akademija nauka i umetnosti imati više od 60 redovnih akademika. Ili - najmanje toliko. U sadašnjem sastavu CANU ima 46 akademika (32 redovnih i 14 vanrednih članova), kao i 37 dopisnih članova. NJihova delatnost odvija se u odeljenjima prirodnih i društvenih nauka i umetnosti, Institutu za jezik i književnost "Petar Drugi Petrović NJegoš", odborima i radnim telima. DANU je imao 23 člana, koji nisu bili istovremeno i članovi CANU. Postavlja se pitanje da li baš svi akademici dosadašnje NVO Dukljanska akademija nauka i umetnosti ispunjavaju uslove za prijem u jedinstvenu, nacionalnu akademiju? Zakon je jasan: svi članovi DANU koji su to postali pre 1. septembra 2011. godine mogu postati akademici.

DIJASPORA

Crnogorski iseljenici ne kriju ogorčenje usvojenim zakonom o spajanju DANU i CANU.

- Kuda to ide Crna Gora? Do kada će postojati društveno štetna i opasna tolerancija prema onima koji negiraju postojanje Crne Gore? Kome se to udovoljava i zbog kojih interesa? Kada smo se 2006. godine okupili na referendum sa svih meridijana, nismo došli da glasamo za obogaljenu Crnu Goru već za savremenu državu sa institucijama koje imaju sve civilizovane zemlje i narodi sveta.


POLEMIKE

Bilo je ranije mnogo polemika i oko zakonskog rešenja po kojem će se akademija zvati "Crnogorska", a ne "Akademija Crne Gore". Po mišljenju mnogih, u imenu CANU ne može se prepoznati činjenica da među akademicima ima i pripadnika drugih nacija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

ss

01.04.2015. 13:52

Ne brinite, dok je Srba u CG, svi znaju da će jednog dana CANU se ujediniti sa SANU.