LjUBLjANA - Uprava nuklearne elektrane Krško (NEK) objavila je danas da je, prošlomesečnom proverom kvaliteta nuklearnog goriva utvrđeno oštećenje najmanje jedne od preko 28.000 gorivih palica, koliko ih ima u reaktoru, ali su istakli da postrojenje radi normalno i punim kapacitetom.

Rad nuklearke je siguran i NEK radi punim kapacitetom, a zbog utvrđenog oštećenja nije bilo nikakvih uticaja na životnu sredinu, izjavio je direktor nuklearke, Stane Rožman.

U saopštenju za javnost to je potvrdio i tehnički direktor nuklearke, Predrag Širola.

"Procenjujemo da je oštećena najmanje jedna goriva palica, a 121 gorivi element u reaktorskom jezgru sadrži više od 28. 000 gorivih palica", rekao je Širola.

"Elektrana radi sigurno i punom snagom, s obzirom na to da nađeno odstupanje ne znači dodatni rizik za okolinu, pa nema nikakav uticaj na sigurnost rada", dodao je on, a prenosi regionalni portal Seebiz.

Goriva palica je metalna cevčica s obimom od oko jednog centimetra, u koju su složene tablete od urana. Ako takva palica nije ispravna, radioaktivne materije prelaze u vodu primarnoga kruga.

Upravo merenjima povećane koncentracije radioaktivnosti u sadržaju za čišćenje primarnoga kruga može pravovremeno da se otkrije pojava oštećenja.

Nađeno odstupanje ne znači dodatni rizik, a dobro stanje nuklearnog goriva u najvećem delu sadašnjeg gorivog ciklusa rezultat je brižno izvedenih preventivnih pregleda prilikom remonta 2013. godine, izjavio je Širola.

On je dodao da nuklearka već 15 meseci sadašnjeg ciklusa radi stabilno i sigurno.