Redom padaju kamene glave: Rušenje statua, iz SAD se prelilo na prestonice Evrope

G. ČVOROVIĆ

sreda, 24. 06. 2020. u 00:44

Редом падају камене главе: Рушење статуа, из САД се прелило на престонице Европе

Foto AP

Obaranje spomenika tokom protesta u SAD, prešlo je i na evropske gradove. Tramp: Rušiteljima zatvor! Makron: Protiv rasizma i vandalizma

PARIZ - OD STALNOG DOPISNIKA

DAO sam ovlašćenje saveznoj vladi da uhapsi svakoga ko ošteti ili uništi bilo koji spomenik ili statuu, ili drugu federalnu imovinu, u SAD i dobije do 10 godina zatvora.

Ovaj ljutiti komentar pisao je predsednik SAD Donald Tramp dok su demonstranti na trgu Lafajet, nedaleko od Bele kuće, pokušavali, sukobljavajući se s policijom, da sruše statuu jednog od njegovih prethodnika, vičući: "Endrju Džekson mora otići!"

Prethodno je grad Njujork uklonio bronzani spomenik 26. predsednika SAD Teodora Ruzvelta, koji tu stoji 80 godina i dominira nad crncem i Indijancem, ispred njega. Nije pošteđen ni otac nacije Džordž Vašington, prvi šef države, posednik stotinak robova. Na udaru se našao i sam Kristofer Kolumbo jer, kažu, da nije bilo njega, ne bi bilo ni rasizma u ovom delu sveta.

Kamene glave počele su masovno da "lete" posle smrti Afroamerikanca Džordža Flojda u Americi, da bi se talas divljeg obračuna s istorijom prelio ubrzo na najveće evropske prestonice. Kada bi se porušilo ili preimenovalo sve ono što su podigli kolonizatori, robovlasnici, osvajači, bilo bi delova sveta, posebno onog najbogatijeg, gde ne bi ni kamen na kamenu ostao.

U Engleskoj su ceh platili spomenici Sesilu Roudsu po kome je Rodezija dobila ime, trgovcu robovima Edvardu Kolstonu, pa čak i Vinstonu Čerčilu. U Belgiji su stradali monumenti kralju Leopoldu Drugom, zbog osvajanja Konga.

Talas rušenja proširio se dalje, na Francusku. Nedavno su u Buržu borci protiv nasleđa kolonijalizma bojom naciljali statuu Žaka Kera, trgovca i jednog od najbogatijih Francuza u 15. veku. U mestu Vilnev sir Lot s postamenta je srušeno poprsje Leona Gambete, jednog od osnivača francuske Treće Republike. Polemiše se i oko Napoleona.

Francuski predsednik Emanuel Makron je istakao da će se Francuska odlučno boriti protiv rasizma, antisemitizma i diskriminacije, ali da neće brisati nijedan trag i nijedno ime iz svoje istorije, i da neće rušiti spomenike.

DIŽU LENjINA, SKRNAVE SOVJETE

U jeku rušenja spomenika iz Nemačke je stigla vest da su vođe marksistično-lenjinističke partije u Gelzenkirhenu podigle spomenik Lenjinu. Pod zaštitom policije, postavili su ispred sedišta stranke statuu visoku dva metra izlivenu u Češkoj 1957. Istovremeno, spomenik poginulim sovjetskim vojnicima u Berlinu, oskrnavljen je kukastim krstovima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

zigi

24.06.2020. 04:40

Da!!!! Ali ameri i dalje igraju igru kao policajca svijeta i djele batine! Dokle vise?

Nesa

25.06.2020. 00:17

@zigi - Svet je oduvek imao policajca. Sad je to Amerika, nekad je to bila Britanija, Francuska, Otomansko carstvo, Rimsko carstvo. Austrougarska...

aco

24.06.2020. 21:40

@Niko - Kako mozes nazvati nekoga huligan samo zato sto je protiv rasizma ili fasizma.Ko si ti rasista ili fasista???Samo ce u Hrvatskoj ostati spomenci fasizmu.

ОФСАЈД

25.06.2020. 21:14

@Niko - Какве везе имају Линколн, Џеферсон, генерал Роберт Ли, Лафајет, Колумбо и Черчил са нацизмом и фашизмом. Па црнци и арапи и данас држе робове по Африци, Блиском и Средњем истоку, па ти не смета да се брчкаш у њиховим морима, купујеш одећу, обућу и накит, који су израдили робови, међу којима је највише деце. Не лупетај леба ти, него књигу у шаке.